Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljena solarna oluja sinoć je prohujala preko Zemlje, no osim spektakularnih aurora, nije ostavila nikakav značajniji trag.


Solarna baklja, koju je Sunce proizvelo na Valentinovo, zapravo nije uopće bila toliko velika ili zabrinjavajuća, kao što se to prvotno mislilo, zaključili su znanstvenici NASA-e. Tek u pojedinim najsjevernijim dijelovi Zemlje moguće je bilo vidjeti polarnu svjetlost (aurora borealis), ali više od toga nije zabilježeno. Nije bilo katastrofičnih padova komunikacijskih mreža i gašenja mobitela.

Vezani članci Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju Kiša u Zagrebu (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Što slijedi nakon ovog temperaturnog šoka? Doznajte kada će nam se vratiti ljeto

>> Stigao opasan solarni udar do Zemlje

Dean Pesnell, NASA-in stručnjak, koji radi na projektu Solar Dynamics Observatory, istaknuo je i sam kako je jedini pravi vidljivi trag solarnog vjetra bio aurora borealis, koju su mogli vidjeti tek građani Norveške, ili Kanade, prenosi agencija AP.

Jačina solarne oluje bila je u R3, od najviših pet, što prevedeno znači da se radilo o najslabijoj solarnoj oluji u razredu jakih solarnih oluja. Pesnell je istaknuo kako bi bilo radio i telekomunikacijskih efekata na zapadnoj polutki Zemlje, da je bila okrenuta prema Suncu, odnosno da su nabijene solarne čestice po danu zahvatile, primjerice SAD.

Takav slučaj nedavno je zabilježen u Kini, gdje su se manifestirale telekomunikacijske smetnje upravo po danu.