Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tresla se brda...

Od najavljenog solarnog vjetra ostalo samo polarno svjetlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljena solarna oluja sinoć je prohujala preko Zemlje, no osim spektakularnih aurora, nije ostavila nikakav značajniji trag.

Solarna baklja, koju je Sunce proizvelo na Valentinovo, zapravo nije uopće bila toliko velika ili zabrinjavajuća, kao što se to prvotno mislilo, zaključili su znanstvenici NASA-e. Tek u pojedinim najsjevernijim dijelovi Zemlje moguće je bilo vidjeti polarnu svjetlost (aurora borealis), ali više od toga nije zabilježeno. Nije bilo katastrofičnih padova komunikacijskih mreža i gašenja mobitela.

Pročitajte i ovo Petra Boić Petrač, direktorica komunikacije u wwf Mrak od 20:30 Svjetla se gase na sat vremena: Obilježavanje akcije "Sat za planet Zemlju" Slika nije dostupna Greben anticiklone Meteorolozi donose dobre vijesti za vikend: Doznajte koji će dan biti najsunčaniji

>> Stigao opasan solarni udar do Zemlje

Dean Pesnell, NASA-in stručnjak, koji radi na projektu Solar Dynamics Observatory, istaknuo je i sam kako je jedini pravi vidljivi trag solarnog vjetra bio aurora borealis, koju su mogli vidjeti tek građani Norveške, ili Kanade, prenosi agencija AP.

Jačina solarne oluje bila je u R3, od najviših pet, što prevedeno znači da se radilo o najslabijoj solarnoj oluji u razredu jakih solarnih oluja. Pesnell je istaknuo kako bi bilo radio i telekomunikacijskih efekata na zapadnoj polutki Zemlje, da je bila okrenuta prema Suncu, odnosno da su nabijene solarne čestice po danu zahvatile, primjerice SAD.

Takav slučaj nedavno je zabilježen u Kini, gdje su se manifestirale telekomunikacijske smetnje upravo po danu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene