Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici s CERN-a sve bliže otkriću

Otkriveni tragovi koji upućuju na 'Božju česticu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici LHC-a predstavljaju dokaze u vezi Higgsovog bozona koji bi mogao objasniti zašto sve ima masu. Prvo je predavanje održala Fabiola Gianotti, a drugo prezentiranje istraživanja predstavio je Guido Tonelli.

Talijanska fizičarka Fabiola Gianotti, koja je održala prvu prezentaciju, bila je zadužena za eksperiment ATLAS koji rekonstruira masu čestica na temelju energije i trenutka čestica stvorenih u raspadu. U tom su eksperimentu, rekla je Gianotti na prezentaciji, pronađene naznake postojanja Higgsovog bozona na jednoj određenoj energiji, no sa nedovoljnom sigurnošću da bi se proglasili otkrićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepodudarnost Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni Slika nije dostupna Na primjeru svima poznate igre Želite shvatiti Higgsov bozon? POGLEDAJTE naše objašnjenje!

Rezultate CMS eksperimenta predstavio je Guido Tonelli koji je rekao da je njihov eksperiment isključio postojanje Higgsovog bozona na svim velikim masama pa je potraga usmjerena na manje mase gdje su uočeno više promjena nego što se očekivalo.

Znanstvenici su najavili da se eksperimenti nastavljaju i iduće godine i izrazili su veliko zadovoljstvo današnjim rezultatima.

Higgsov bozon, odnosno 'Božja čestica' neophodna je za naše shvaćanje funkcioniranja svemira, ali zanimljivo je da još uvijek nije uočena dosadašnjim eksperimentima. Danas će se to pokušati promijeniti.

Od 14h na stranicama CERN-a možete pratiti rezultate današnjeg istraživanja kojim se želi otkriti postojanje 'Božje čestice'.

'Higgsov bozon je čestica za koju smatramo da postoji jer smatramo da postoji i nešto što se zove Higgsovo polje koje je svuda u Svemiru. Upravo zbog Higgsovog polja čestice imaju masu. To je kao ulje koje usporava ostale čestice dok se kreću, a Higgsov bozon je ondje kao nekakvo 'mreškanje'. Ali to je također čestica jer kada postoji polje, postoji i čestica', kaže fizičar dr. Malcolm Fairbairn.

Još jučer dr. Fairbairn je rekao kako je jedno sigurno, a to je da danas nećemo s apsolutnom sigurnošću znati je li Higgsov

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene