Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepodudarnost

Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto čudno se događa s podacima koje se tumači kao čvrste dokaze pronalaska Higgsovog bozona, odnosno takozvane Božje čestice.

Dva različita mjerenja, pokazuju različite mase pronađene čestice, iako doduše vrlo male razlike. Rezultat je to prezentacije znanstvenika iz CERN-a prošlog tjedna, točnije 13. prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak dalje Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM Slika nije dostupna Nakon LHC-a Eureka: I američki znanstvenici uočili 'Božju česticu'?

>> Higgs siguran da je u CERN-u pronađen 'njegov' bozon

Otkako su fizičari pronašli česticu za koju tvrde da je Higgsov bozon, još u srpnju, podvrgnuli su je temeljitom proučavanju kako bi otkrili detalje te čestice. Iznova su sudarali zrake protona u LHC-u, kako bi u općem metežu koji nastaje njihovim sudaranjem, uočili tek nekoliko Higgsovih bozona, prije nego li se oni raspadnu u druge čestice.

Problem se pojavio u jednom od dva mjerna instrumenta u LHC-u, koji služe za proučavanje Higgsovog bozona - ATLAS-u. Tamo jedan kanal proizvodi dva karakteristična fotona, dok drugi stvara četiri čestice leptona, nakon sudaranja zraka. Iz oba kanala fizičari iščitavaju masu Higgsovog bozona tijekom propadanja tih čestica.

'Postoji blaga tenzija između dviju masa. One su kompatibilne, no nisu super-kompatibilne', ističe fizičarka Beate Heinemann s Berkeleya, koja radi na ATLAS-u.

Kanal s dva fotona iščitava masu Higgsovog bozona od 126,6 GeV-a (gigaelektronvolti), ili oko 126 puta veću masu od protona. Drugi kanal, onaj s četiri leptona, pokazuje masu od 123,5 GeV-a. To je sićušno nepodudaranje, no svejedno je čudno, jer bi Higgsov bozon trebao imati jedinstvenu masu. Znanstvenici su tu nepodudarnost primijetili i prije, no smatrali su kako se radilo o problemu kalibracije mjernog instrumenta. Njihova pretpostavka ispostavila se krivom, jer i nakon kalibracije, nepodudarnost je ostala, prenosi Wired.

Jedno od vjerojatnijih rješenja te zagonetke je da se radi o takozvanoj statističkoj fatamorgani. Naime, kanal s četiri leptona analizirao je tek 10 Higgsovih bozona, dok je kanal s dva fotona uspio analizirati njih 500. Da bi bili u potpunosti sigurni, u bilo kojem slučaju - ili statističke pogreške ili prave nepodudarnosti, znanstvenici moraju imati analize stotina tisuća, ili nekoliko milijuna Higgsovih bozona.

LHC-ov drugi eksperiment, CMS isto tako mjeri masu Higgsovog bozona i daje vrijednost od oko 125 GeV-a, što odgovara ATLAS-ovim mjerenjima, tako da ipak sve upućuje da se Higgsov bozon ponaša pristojno te da ipak nema pojava koje bi bile van standardnog modela fizike. No ipak, dodatna mjerenja u ATLAS-ovim kanalima su potrebna, kako bi se uklonila svaka sumnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene