Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-ini znanstvenici tvrde kako je razoran čileanski potres vjerojatno pomaknuo Zemljinu os te na taj način skratio dan.


Potresi mogu nekoliko stotina kilometara kamenja i do nekoliko metara, mijenjajući na taj način distribuciju mase planete. Geofizičar Richard Gross je pomoću računalnog modela izračunao efekte potresa, koji mogu utjecati na Zemljinu rotaciju. 'Dužina dana trebala se smanjiti za 1,26 mikrosekundi. Zemljina os trebala se pomaknuti za osam centimetara', rekao je Gross za Bloomberg News.

Vezani članci Potres magnitude 6 pogodio Peru VIDEO Objavljene zastrašujuće snimke potresa u Peruu: Najmanje 40 ozlijeđenih, oštećeno na stotine kuća Potres na Baniji Dva slabija potresa probudila stanovnike na Baniji: "Stresao se krevet i ormari", "Glasna tutnjava pa snažan udar!"

Iako su navedene promijene vrlo male, postoje one koje bi mogle biti nešto veće, tvrdi Andreas Rietbrock, profesor geologije sa britanskog sveučilišta u Liverpoolu. 'Otok Santa Maria, nedaleko od grada Concepciona, možda se izdignuo iz mora za 1,8 metara, zbog tog potresa. Stijene tog otoka pokazuju dokaze kako su prijašnji potresi podizali otok u zrak', rekao je Rietbrock.

'Ono što je taj potres zasigurno napravio, jest da je natjerao Zemlju da odzvanja poput zvona', zaključio je Rietbrock. Gross je istaknuo kako je razoran potres na Sumatri iz 2004. godine, koji je iznosio 9,1 stupanj po Richteru, skratio dan za 6,8 mikrosekundi te isto tako Zemljinu os pomaknuo za nekoliko centimetara.