Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pogledajte u prošlost pomoću 'Svemirskog oka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspijeli pogledati u prošlost uz pomoć tehnike poznatije pod nazivom 'Svemirsko oko'.

Naime, uz pomoć gravitacije iz galaksija udaljenih 2,2 milijardi godina, koja se koristi kao divovska leća, znanstvenici su uspijeli pogledati duboko u svemir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Viralni hit BIO JE IZOLIRAN 44 GODINE Vratio se i ne može se načuditi svijetu koji ga je dočekao Slika nije dostupna Muscae voliantes Kad zatvorite oči vidite crvolike oblike? Evo pojašnjenja

To im je omogućilo da promatraju formiranje galaksije oko mlade zvijezde, koja se nalazi na 11 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, ili kao da se dogodila 2 milijarde svjetlosnih godina od Velikog Praska.

'Svemirsko oko' koristi gravitacijsko iskrivljavanje sunčevih zraka pri velikim objektima što je predvidio i Einstein.

Ime 'Svemirsko oko' nastalo je zbog toga što se bliža galaksija pojavljuje u centru luka koji stvara udaljena galaksija, dajući predodžbu ljudskog oka.

Udaljena galaksija prvobitno je otkrivena uz pomoć teleskopa Hubble.

Znanstvenici su zatim upotrijebili 10-metarski teleskop Keck, na Havajima, zajedno s magnetskim efektom gravitacijskog polja bliže galaksije, kako bi povećali udaljenu galaksiju do osam puta.

Dr. Dan Stark s kalifornijskog Instituta za tehnologiju, koji vodi istraživanje kaže: 'Gravitacija nas je opskrbila dodatnim lećama, omogućivši nam da proučavamo udaljenu galaksiju s udaljenosti od samo nekoliko stotina svjetlosnih godina.'

'Kao rezultat toga, prvi put možemo vidjeti kako se mlada galaksija savija i polako evoluira u spiralnu kakva je naša Mliječna staza.'

'Ovo je je najdetaljnija studija koja je do sad provedena što se mladih galaksija tiče', dodao je koautor istraživač Dr. Mark Swinbank.

'Zapravo gledamo u prošlost, kada je svemir bio u vrlo ranoj fazi razvoja.'

Naveo je kako je studija također dala uvid u to što će znanstvenici vidjeti u udaljenom svemiru, jednom kada startaju projekti poput europskog Ekstremno velikog teleskopa i američkog 30-metarskog teleskopa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene