Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li ikad zamijetili krajičkom oka ili dok zatvorite oči, sitne crvolike objekte u svojem vidnom polju, koji se miču i doimaju živo svakim pomakom vašeg oka? Niste jedini, a to što vidite je prirodni fenomen koji se događa u oku.


Znanost za navedene crviće u vašem oku ima i naziv - muscae voliantes, no mnogi se referiraju na njih kao na "plutače" ili "mušice". Riječ je zapravo o pojavi koja se događa u oku kad se proteini odvoje od ostatka tkiva u oku te bacaju sjenu na retinu u pozadini oka.

Vezani članci Trik Trik koji dokazuje da je kontrola uma moguća: Varka potpuno zbunila ljude, ne mogu si pomoći čak ni kad znaju istinu Slika nije dostupna VIDEO Biste li vi upozorili roditelje na ovo?

Fenomen ne predstavlja ništa opasno po zdravlje, a što su navedeni proteini bliže retini, to će "mušice" u oku biti jasnije vidljive. Ljudski mozak, međutim, ignorira i filtrira taj fenomen pa ga ne vidimo konstantno, već samo u određenim uvjetima, poput gledanja u vedro nebo ili negu drugu, svijetlu površinu, kad sjene u oku doista mogu jasno doći do izražaja.

VOLITE GLEDATI TV U MRAKU? Oprezno s tom navikom jer je jako štetna

U priloženom videu možete vidjeti i detaljnije pojašnjenje tog fenomena, ali i još jednog fenomena u oku, koji izaziva sličan efekt, ali je uzrokovan na posve drugi način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook