Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudari galaktika veoma su česti

Ples crnih rupa nakon sudara dviju galaktika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki astronomi objavili su da su otkrili dvije divovske crne rupe koje se, kako se čini, okreću jedna oko druge kao da plešu menuet u središtu udaljene galaktike nastale nakon sudara dviju odvojenih galaktika.

Te goleme, masivne crne rupe, nebeski objekti s nevjerojatnom gravitacijskom silom, nalaze se u orbiti udaljenoj oko pet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlo prijeđe u godinu dana a iznosi 10 bilijuna kilometara.

Pročitajte i ovo Mečenčanske rupe - 1 102 vrtače Zatrpavaju se ogromne rupe nastale nakon potresa na Banovini: "Nitko ne može reći hoće li se one ponovno otvarati" Slika nije dostupna Uskoro smak svijeta?!

Po riječima astronoma Todda Borosona iz Nacionalnog optičkog astronomskog opservatorija u Tusconu, Arizoni, ta je pojava poznata kao binarni sustav. Znanstvenici vjeruju da sve ili gotovo sve galaktike imaju u svom središtu supermasivne crne rupe. Mliječni put, primjerice, ima u svom središtu crnu rupu koja je tri milijuna puta veća od mase Sunca.

Kada se galaktike sudare ili spoje, a to se događa razmjerno često, crne rupe u njihovim središtima mogu gravitirati jedna prema drugoj zbog goleme mase i potom ulaze u orbitu. Te crne rupe mogu se na kraju stopiti u jednu još veću crnu rupu.

U najnovijem slučaju, masa manje od dviju crnih rupa je 20 milijuna puta veća od mase Sunca, dok je masa veće crne rupe milijardu puta veća od sunčeve mase. 'Crne rupe se ne vide, samo se vidi njihov učinak', objasnio je astronom. Spomenutim crnim rupama treba oko 100 godina da obiđu jedna drugu a njihova međusobna udaljenost iznosi tri desetine svjetlosne godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene