Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ovogodišnje Nobelove nagrade u znaku Amerikanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnje Nobelove nagrade - bez obzira na to kome pripale preostale dvije, za književnost i mir - protekle su u punoj dominaciji Amerikanaca, koji su dosad iznjedrili laureate za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju.


Prošlog tjedna su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Andrew Fire i Craig Mello, onu za fiziku su podijelili John Mather i George Smoot, dok je Nobel za kemiju pripao Rogeru Kornbergu.

Pročitajte i ovo Ales Bialiatski predstavljaju civilno društvo Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide bjeloruskom aktivistu, ruskoj i ukrajinskoj organizaciji Dmitrij Muratov kraj Nobelove medalje koju će prodati na dražbi Više nego je očekivao Kakav potez! Nobelova medalja ruskog novinara na dražbi za pomoć ukrajinskoj djeci prodana za 103 milijuna dolara

U ponedjeljak je američki uspjeh upotpunio profesor sa sveučilišta Columbia Edmund Phelps dobijanjem Nobelove nagrade za ekonomiju, koja se ne spominje u oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Švedska akademija će dobitnika nagrade za književnost objaviti u četvrtak, a među kandidatima spominju se imena četvero Amerikanaca - Joyce Carol Oates, te Philipa Rotha, Dona DeLilla i Thomasa Pynchona. Posljednju američku Nobelovu nagradu za književnost osvojila je 1993. spisateljica Toni Morrison.

Svečana dodjela Nobelovih nagrada, zajedno s nagradom od 10 milijuna kruna (osam milijuna kuna) za svaku, bit će održana 10. prosinca, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene