Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovogodišnje Nobelove nagrade - bez obzira na to kome pripale preostale dvije, za književnost i mir - protekle su u punoj dominaciji Amerikanaca, koji su dosad iznjedrili laureate za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju.Prošlog tjedna su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Andrew Fire i Craig Mello, onu za fiziku su podijelili John Mather i George Smoot, dok je Nobel za kemiju pripao Rogeru Kornbergu.

Vezani članci Louise Gluck Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, otišla je u ruke pjesnikinje Louise Gluck Ilustracija Tko, dovraga, zove u ovo doba? Prvo se nije želio javiti, a onda ga je ljutnja prošla u sekundi: "Najbolja budilica u životu"

U ponedjeljak je američki uspjeh upotpunio profesor sa sveučilišta Columbia Edmund Phelps dobijanjem Nobelove nagrade za ekonomiju, koja se ne spominje u oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Švedska akademija će dobitnika nagrade za književnost objaviti u četvrtak, a među kandidatima spominju se imena četvero Amerikanaca - Joyce Carol Oates, te Philipa Rotha, Dona DeLilla i Thomasa Pynchona. Posljednju američku Nobelovu nagradu za književnost osvojila je 1993. spisateljica Toni Morrison.

Svečana dodjela Nobelovih nagrada, zajedno s nagradom od 10 milijuna kruna (osam milijuna kuna) za svaku, bit će održana 10. prosinca, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.