Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kugla promjera svega 36 centimetara, koja na sebi ima 92 zrcala, izazvat će postojanost Einsteinove teorije relativnosti.


Laser Relativity Satellite, ili LARES, je sferični satelit, koji čeka lansiranje u Zemljinu orbitu putem nove Vega rakete Europske svemirske agencije (ESA). Ta je raketa napravljena kako bi teret ispod 2,5 tona na jeftiniji način podigla u orbitu.

Vezani članci Albert Einstein (Foto: AFP) "Mozak mi polako propada..." Nepoznati detalji iz života Alberta Einsteina otkriveni u pismima sestri Maji Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Ministrica Divjak potpisala sporazum s ESA-om i poručila: "Ovo je lijepa priča"

>> Novi dokaz postojanja oceana na Marsu

LARES bi sutra trebao biti lansiran, a njegovu orbitu pratit će laseri sa Zemlje, čije će se zrake odbijati od njegovih zrcala. Teorija relativnosti kaže kako se gravitacija javlja od zakrivljenosti prostora i vremena. ako je to istina, Zemlja bi trebala vući za sobom prostor-vrijeme dok se okreće te na taj način lagano promijeniti i orbitu satelita.

Iako je teorija relativnosti prihvaćena kao teorija koja objašnjava gravitaciju, ona bi se mogla pasti ukoliko LARES izvrši vrlo precizno mjerenje. Znanstvenici očekuju kako bi mogli postići preciznost unutar pogreške od jedan ili manje posto, što je dovoljno da se Einsteinova teorija relativnosti uzdrma.

LARES je napravila Talijanska svemirska agencija, a sateliti prije njega uspjeli su izvršiti mjerenja s deset posto otklona, što nije bilo dovoljno.