Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sigurnosna provjera raketoplana Atlantis, lansiranog u ponedjeljak u misiju popravka svemirskog teleskopa Hubble, otkrila je manje oštećenje na mjestu spoja desnog krila i trupa letjelice, objavila je u utorak američka svemirska agencija NASA.


Iako se to smatra osjetljivim mjestom, prve indikacije govore da je oštećenje površinsko i da ono nije prijetnja integritetu 'shuttlea', rekli su dužnosnici Svemirskog centra Johnson u Houstonu, Teksas. 'Na prvi pogled, ne izgleda da je nešto (ozbiljno)', rekao je glasnogovornik Centra James Hartsfield.

Oštećenje na termičkoj oplati opisano je kao ogrebotina duljine 53 centimetra blizu spoja desnog krila s trupom letjelice. NASA-ini dužnosnici smatraju da izvor oštećenja mogu biti komadići izolacijske pjene, koji su viđeni kako otpadaju s vanjskoeg spremnika za gorivo oko dvije minute nakon polijetanja.NASA-ini dužnonsici za sigurnost još nisu odlučili hoće li zatražiti fokusiranu inspekciju štete na Atlantisu s posebnom kamerom koju imaju u letjelici.

Endeavour u pripremi za lansiranje

Vezani članci Slika nije dostupna Pukla cijev, kipuća voda prskala i po stanarima na devetom katu! Slika nije dostupna Osim neuroloških zika virus kod beba uzrokuje i oštećenja vida i sluha

Atlantis je na 11-dnevnoj misiji popravka Svemirskog teleskopa Hubble, čija većina instrumenata više ne radi, a tijekom misije je predviđeno pet svemirskih šetnji, objavila je NASA. Zbog opasnosti povezanih s misijom popravka Hubblea, koja je posljednja predviđena u programu tog orbitalnog opservatorija, u Svemirskom centru Kennedy na Floridi je u pripremi za lansiranje i raketoplan Endeavour.

Pregledi zaštitne oplate na raketoplanima NASA-e nakon lansiranja uvedeni su nakon tragedije 'shuttlea' Columbia 2003., koji se zbog oštećenja na termičkoj oplati krila raspao pri povratku u atmosferu. Oštećenje na Atlantisu drugačije je od onoga na Columbiji, gdje je bio oštećen osjetljivi prednji rub krila, kazali su stručnjaci NASA-e u kontroli misije u Houstonu.