Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odobreno korištenje prepandemijskog lijeka protiv ptičje grupe u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija GlaxoSmithKline objavila je kako je Europska komisija izdala odobrenje za puštanje u promet njezina prepandemijskog cjepiva Prepandrix protiv virusa ptičje gripe, priopćeno je iz GSK-a.

Odobrenje važi u svih 27 država članica EU, a to je ujedno prvo prepandemijsko cjepivo na europskom tržištu koje će omogućiti vladama europskih država da svoje stanovništvo zaštiti unaprijed ili na samom početku moguće pandemije ptičje gripe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medicinski skandal stoljeća EU istražuje 'lažiranje' pandemije svinjske gripe Slika nije dostupna U suradnji s WHO-om GSK daruje 50 milijuna cjepiva H1N1 siromašnim zemljama

Cjepivo sadrži zaštićeni adjuvantni sustav, koji omogućuje da se već pri niskoj dozi antigena postigne dugotrajna imunološka zaštita dostatna da suzbije široki spektar sojeva virusa H5N1.

Trenutno su na tržištu potencijalno dostupne dvije vrste cjepiva - prepandemijsko i pandemijsko. Pandemijska cjepiva proizvodit će se čim se proglasi izbijanje pandemije gripe, a prepandemijsko cjepivo proizvodi se prije nego izbije pandemija.

Svjetska zdravstvena organizacija dosad je izvijestila o 382 slučaja zaraze ljudi virusom H5N1, zabilježena u 14 država, od kojih je 241 završio smrtno.

Javno-zdravstveni stručnjaci strahuju da bi virus ptičje gripe mogao razviti soj koji se lako prenosi s čovjeka na čovjeka te susljedno izazvati pandemiju svjetskih razmjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene