Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obamin zaokret

NASA odustala od Mjeseca, duboki svemir sve bliže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Barack Obama je napravio veliki zaokret u američkom svemirskom programu: ukinuo je 100 milijardi dolara za Bushev program povratka čovjeka na Mjesec do 2020. godine, no zato je većinu tih novaca usmjerio na razvoj novih raketnih tehnologija.

Čak šest milijardi dolara bit će uloženo u privatne tvrtke koje razvijaju letjelice s ljudskom posadom i manje automatske letjelice, čije bi misije na Mjesec, Mars, Marsove mjesece i Lagrangeove točke, kasnije trebale postati 'prethodnica' za misije s ljudskom posadom daleko iza Zemljine orbite.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Najveća žrtva tog zaokreta je svakako program Constellation, u kojeg je već ulupano 9 milijardi dolara. Novac iz tog programa trebao bi biti preusmjeren u privatne svemirske tvrtke, koje bi u budućnosti trebale i prevoziti američke astronaute do odredišta u niskoj orbiti, kao što je Međunarodna svemirska stanica.

Tako se NASA može fokusirati na 'razvoj robotike i poduzimanje drugih koraka, koji će nadahnuti Amerikance, ne samo da vrate muškarca i ženu na Mjesec, nego da pokrenu istraživanja šireg opsega, nakon kojih bi moglo uslijediti putovanje ljudi na Mars', rekao je Peter Orszag, direktor Ureda za menadžment i proračun Bijele kuće.

>> Čovjek ipak neće tako skoro natrag na Mjesec

Upravitelj NASA-e Charles Bolden naglašava da iako je Constellation službeno napušten, to neće utjecati na NASA-ine planove istraživanja dubokog svemira. Štoviše, NASA mora 'nanovo razmotriti vlastite prioritete te u petogodišnjem razdoblju intenzivnog proučavanja otkriti moguće načine za provođenje misije s ljudskom posadom na Mjesec i dalje'.

Do kraja fiskalne 2015. američka svemirska agencija mora do kraja usavršiti sposobnosti spajanja letjelica s Međunarodnom svemirskom stanicom, predstaviti bolju raketnu tehnologiju za duboki svemir te u obližnje susjedstvo Sunčevog sustava poslati nekoliko automatskih letjelica, koje bi trebale otkriti ciljeve od najvećeg znanstvenog interesa za buduće misije s ljudskom posadom.

Te misije-prethodnice na Mjesec, Mars i obližnje asteroide mogle bi uposliti više daljinski upravljanih robota, kao što su roveri Spirit i Opportunity na Marsu ili automatski lunarni landeri, koji bi se trebali spustiti na asteroid dokazujući da se mogu iskoristiti resursi u udaljenim točkama u svemiru.

Te će misije biti kudikamo jeftinije od misija s ljudskom posadom, a računa se da bi svaka trebala stajati manje od 800 milijuna dolara.

Što nudi NASA-ina 'petoljetka'?

* 6 milijardi dolara za razvoj američkih komercijalnih letjelica s ljudskom posadom
* 7,8 milijardi dolara bit će uloženo u razvoj tehnologija pokaznih programa za buduća istraživanja. To bi moglo uključivati tehnologije za susret i spajanje (rendezvous and docking – R&D) u orbiti, punjenje letjelica gorivom u orbiti, napredne sustave za održanje života astronauta te 'drugi razvoj' koji će pomoći u budućim misijama s ljudskom posadom iza niske Zemljine orbite
* $3,1 milijarda dolara će biti utrošena u 'agresivna istraživanja' raketnih motora za dizanje teških tereta (ali to sigurno neće biti 'zastarjeli' Ares-V, kojeg je sam Bush nazvao 'Apollo na steroidima'), nova raketna goriva i inovativne načine istraživanja dubokog svemira
* 4,9 milijardi dolara bit će uloženo u tehnologije koje se razvijaju u privatnom sektoru. To bi moglo uključivati inovacije u tehnologiji senzora, robotici, lansirnim letjelicama, komunikacijama, itd. A te će tehnologjie najvjerojatnije biti financiranje kroz 'natjecanja' kao što je X-Prize, koja se dodjeljuje privatnim svemirskim tvrtkama koje mogu brzo doseći određeni standard
* 3 milijarde dolara za isplative automatske misije na Mjesec, Mars i asteroide u blizini Zemlje, koje bi trebale tražiti ciljeve za buduće misije s ljudskom posadom

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene