Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrznuti, zaleđeni gejziri na Marsu izbacuju u rijetku atmosferu tog planeta pijesak, prašinu i ugljični dioksid na visinu od nekoliko desetina pa i stotina metara, objavili su znanstvenici.


Podaci su to s letjelice u orbiti Marsa, čija je kamera zabilježila ovu neobičnu pojavu iznad južnog pola tog planeta najsličnijeg Zemlji.

Vezani članci Led s tornja Jao onome tko se nađe pod ovim tornjem: Čak i ako ga led promaši, zvuk ulijeva strah u kosti Nesreća na autocesti OBAVEZNO očistite led s krova automobila, inače ste opasni za sve oko sebe!

Znanstvenici smatraju da gejziri eruptiraju kada sunčeva svjetlost zagrije led te se smrznuti ugljični dioksid u unutrašnjosti pretvara u plin, koji pod jakim tlakom kroz krater gejzira izlazi van.

- Kada biste se našli tamo, stajali biste na ploči zaleđenog ugljičnog dioksida, kaže dr. Phil Christensen sa Sveučilišta u Arizoni.

- Svuda oko vas prštali bi mlazovi ugljičnog dioksida koji nose prašinu stotine metara u vis, upotpunio je sliku Christensen.

Ništa tome slično nije zabilježeno nigdje na našem planetu.

Znanstvenici su neobičnu pojavu uočili nakon analize 200-tinjak slika koje je poslala kamera iz orbite Marsa, a otkriće je objavljeno u najnovijem broju časopisa "Journal Nature".