Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti im istrebljenje

Morskim psima režu peraje pa ih bacaju natrag u more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trećini oceanskih morskih pasa - među kojima je i velika bijela psina - prijeti istrebljenje, a najvažniji razlog tome je preveliki izlov, pokazala je nova studija objavljena u četvrtak.

Od 64 vrste morskih pasa i raža koje promatra Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), njih 32 posto suočeno je s mogućim nestankom. Taj je postotak još viši (52 posto) za morske pse otvorenih mora. Osjetljivost i duge migracije većine oceanskih morskih pasa traže koordinirani međunarodni plan zaštite, ocjenjuje Sonja Forham iz Shark Alliance, koautorica studije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama Ilustracija U Južnoj Koreji Mesna industrija se opirala, ali nema povratka: Zabranjuje se klanje pasa i prodaja njihova mesa

Morski psi se love zbog mesa, ali i zbog peraja, posebno u Aziji, gdje su specijalitet. Autori studije posebno su ogorčeni na praksu u kojoj se režu peraje psima koji se potom bacaju natrag u more. Osim mjera zašite, skupina za istraživanje morskih pasa IUCN-a traži povećanje ulaganja u istraživanja kako bi se bolje pratilo kretanje morskih pasa. Svake godine ulovi se oko 100 milijuna morskih pasa, a brojne vrste suočile su se posljednjeg desetljeća s padom broja primjeraka od čak 80 posto. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene