Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mliječna je staza dvaput deblja nego što se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komičar Eric Idle iz Monthy Pythona u svojoj je popularnoj Galaktičkoj pjesmi rekao da je naša galaktika stotinu tisuća svjetlosnih godina dugačka, a šesnaest tisuća debela.

Jedan od vodećih svjetskih astronoma rekao je danas da je Idle preciznije pogodio nego stručne knjige koje tvrde da je Mliječna staza debela samo šest tisuća svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragovi prošlosti Na tragu novih spoznaja Slika nije dostupna Svih 360 stupnjeva VIDEO: Vidite kako izgleda čitavo noćno nebo

Naša je galaktika plosnata spirala široka stotinu tisuća svjetlosnih godina, a debela 12, tvrdi australski astrofizičar Bryan Gaensler.

"Zaključili smo da bi trebalo provjeriti standardne brojke kojima se svi služe", rekao je Gaensler koji je nekad radio na Harvardu i MIT-u u Sjedinjenim Državama.

"Za samo nekoliko sati izračunali smo sve sami. Mislili smo da sigurno griješimo, pa smo sve više puta provjeravali, ali pogrešku nismo našli", kaže se u njegovu priopćenju.

Gaensler i njegova ekipa mjerili su pomoću pulsara, zvijezda koje odašilju svjetlost u pravilnim razmacima.

"Dok svjetlost pulsara putuje prema nama, ona je u interakciji s elektronima razbacanima među zvijezdama, poznatima kao tzv. topli ionizirani medij (warm ionized medium, WIM), a on usporava svjetlost", rekao je.

"Valne duljine prema crvenomu usporavaju više nego kraće, u dijelu spektra prema ljubičastome. Zato mjerenjem kašnjenja crvenoga možemo izračunati kroz koliko je WIM-a svjetlost proputovala".

Uz poznavanje udaljenosti pulsara bilo je moguće odrediti gustoću WIM-a i rub galaktike.

Gaensler (33) kaže da su astronomi različito reagirali na udvostručenje debljine Mliječne staze. "To će sve pokvariti", rekli su neki. "Aha! Sad sve ima smisla", kažu drugi.

Gaensler je svoje rezultate u siječnju izložio pred američkim astronomskim društvom u Austinu u Teksasu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene