Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki liječnici u hitnoj službi češće daju snažne narkotike pacijentima koji se žale na bol, ali više ih dobijaju bijelci nego pripadnici drugih rasa, pokazalo je istraživanje.


Čak i za snažnu bol zbog bubrežnih kamenaca pripadnici drugih rasa su rjeđe dobivali narkotike kao što su oksikodon i morfij nego bijelci.

Vezani članci Nataša Ban Toskić Kaos s AstraZenecom, liječnici primaju prijetnje: "Zadnja dva dana gotovo 50 posto pacijenata odustaje" Ilustracija Slovenski liječnik u jednom mjesecu zaradio 27 tisuća eura zbog rada tijekom vrhunca epidemije koronavirusa

Studija, u kojoj je obuhvaćeno više od 150.000 službi hitne
medicinske pomoći tijekom 13 godina, otkrila je razlike u davanju lijekova ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti u urbanim i ruralnim bolnicama u SAD-u za svaku vrstu boli.

"Čini se da se jaz između bijelaca i nebijelaca nije nimalo smanjio", rekao je koautor studije dr. Mark Pletcher sa Sveučilišta u Kaliforniji.

U rezultatima istraživanja se navodi da je moguće da neki liječnici smatraju da bi pripadnici drugih rasa mogli biti ovisnici koji lažu da imaju jake bolove kako bi dobili narkotike.

Međutim, ironija je u tome da crnci spadaju u skupinu koja najrjeđe zloupotrebljava prepisane narkotike, dok je vjerojatnost zloupotrebe kod hispanoamerikanaca i bijelaca podjednaka, istaknula je Linda Simoni-Wastila sa Sveučilišta u Marylandu.