Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrijavanje planeta zadaje udarac i jednoj od turističkih ikona Sjedinjenih Država, jezeru Lake Superior u državi Minnesota poznatom po tome što je posebice dojmljivo za zimskih mjeseci kada se u potpunosti zaledi.


Stručnjaci smatraju da će se do 2040. godine jezero Lake Superior, jedno od najposjećenijih jezera na kontinentu, prestati lediti te će tako izgubiti dio svoje privlačnosti uslijed klimatskih promjena. 

Vezani članci Slika nije dostupna Programske kategorije i trajanje filmskog festivala Slika nije dostupna Zrakoplov sletio u Salt Lake City zbog prijetnje bombom

"Simptom klimatskih promjena" izgleda da posebno pogađa Lake Superior koje se, primijetili su znanstvenici sa sveučilišta Duluh u Minnesoti, zagrijava brže no okolni prostori.

Temperature jezera tijekom ljeta već su prosječno pet stupnjeva više u odnosu na one zabilježene 1979. godine dok se okolno područje u istom razdoblju prosječno zagrijalo za tri stupnja više.

Stručnjaci kažu da je riječ o "izvanredno brzoj" promjeni i smatraju da bi se ona mogla progresivno pojačavati. Sa sve toplijim zimama jezero će se sve rijeđe zaleđivati te će do vode dopirati sve više sunčevih zraka koja će ubrzano postajati sve toplija. 

Stoga će Lake Superior koje se potpuno zaledi svakih 20 godina do 2040. u sasvim izgubiti tu karakteristiku koja ga čini jedinstvenim.