Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lake Superior se više neće zaleđivati nakon 2040.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrijavanje planeta zadaje udarac i jednoj od turističkih ikona Sjedinjenih Država, jezeru Lake Superior u državi Minnesota poznatom po tome što je posebice dojmljivo za zimskih mjeseci kada se u potpunosti zaledi.

Stručnjaci smatraju da će se do 2040. godine jezero Lake Superior, jedno od najposjećenijih jezera na kontinentu, prestati lediti te će tako izgubiti dio svoje privlačnosti uslijed klimatskih promjena. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi putnici izašli Zrakoplov sletio u Salt Lake City zbog prijetnje bombom Slika nije dostupna Američko vojno zrakoplovstvo VIDEO: Gotovo uništili dva helikoptera 'igrom' iznad jezera

"Simptom klimatskih promjena" izgleda da posebno pogađa Lake Superior koje se, primijetili su znanstvenici sa sveučilišta Duluh u Minnesoti, zagrijava brže no okolni prostori.

Temperature jezera tijekom ljeta već su prosječno pet stupnjeva više u odnosu na one zabilježene 1979. godine dok se okolno područje u istom razdoblju prosječno zagrijalo za tri stupnja više.

Stručnjaci kažu da je riječ o "izvanredno brzoj" promjeni i smatraju da bi se ona mogla progresivno pojačavati. Sa sve toplijim zimama jezero će se sve rijeđe zaleđivati te će do vode dopirati sve više sunčevih zraka koja će ubrzano postajati sve toplija. 

Stoga će Lake Superior koje se potpuno zaledi svakih 20 godina do 2040. u sasvim izgubiti tu karakteristiku koja ga čini jedinstvenim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene