Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snježno nevrijeme u Kini i hladnoća posljednjih mjeseci pokazali su da se svijet mora pripremiti za nove tipove katastrofa koje izaziva hladno vrijeme, objavili su Ujedinjeni narodi.


Stručnjaci kažu da su događaji u Kini, a službeni Peking objavio je da su naštetili stotini mlijuna ljudi i vjerojatno će stajati najmanje 7,5 milijarda dolara, naglasili potrebu šire globalne suradnje na stvaranju globalnih vremenskih prognoza.

Vezani članci Vrućine u Zagrebu Danas vruće, a tek sutra... Ipak, osvježenje je na vidiku Nevrijeme u Poljskoj Snažne oluje pogodile Poljsku i Češku: Stradali civili i vatrogasci koji su im pokušavali pomoći

'Tzv. neobično vrijeme postaje sve češće, a smanjivanje osjetljivosti na neočekivane ekstremne uvjete mora svim vladama biti prioritet', rekao je Salvador Briceno, voditelj UN-ove organizacije za pomoć u katastrofama ISDR.

Šef svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud, rekao je kako hladnoća, koja je okovala Kinu sa sjevera do inače gotovo tropskoga juga, pokazuje kolika je potreba boljih sezonskih klimatskih predviđanja.

'Svijet mora ojačati postojeće mehanizme koji predviđaju klimatske događaje i onda se potruditi da ti podaci budu dostupni svima, osobito ljudima u zemljama u razvoju', rekao je.

Kineska meteorološka uprava objavila je da su siječanjski ekstremi vjerojatno posljedica La Nine, odnosno niskih temperatura površine mora, koji su vladali u drugoj polovini prošle godine u nekim dijelovima Tihoga oceana, u kombinaciji s neobičnim vremenom što je stizalo sa zapada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju