Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon mnogo razgovora i testiranja, japanski znanstvenici kreću u osvajanje svemira jedrima.


Japanska agencija za istraživanje zračnog prostora (JAXA) najavila je lansiranje prve 'svemirske jahte' na solarni pogon. Ikaros bi 18. svibnja trebao po zraku ploviti na način da se solarne čestice odbijaju od njegovih ogromnih, veoma tankih jedra. Ikaros je velik oko 14 metara, a tanji je od ljudske kose. Opremljen je solarnim čelijama s tankim filmom koje mu obnavljaju snagu. Bit će upravljan s tla.

Vezani članci Slika nije dostupna Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Orahovica će imati besplatnu javnu rasvjetu Slika nije dostupna VIDEO: Prijeći će pustinju u invalidskim kolicima

Ovaj JAXA-in pothvat nije baš jeftin. Već su potrošili preko 16 milijuna dolara, a nitko ne garantira da će putovanje u orbitu uspjeti. Ikaros, osim što znači Interplanetarni plovni objekt u obliku zmaja pokretan sunčevim zračenjem, dobio je ime i po grčkom mitološkom liku koji je letio preblizu suncu, javlja Popular Science.

Već je nekoliko sličnih prototipova različitih agencija, uključujući i NASU, neuspješno lansirano u orbitu. JAXA-ine ambicije su veoma velike. Žele iskoristiti zastoj u američkom istraživanju svemira. Ista raketa koja nosi Ikarosa, na Veneru će poslati japanski prvi satelit. Do 2015. godine JAXA planira na površinu mjeseca spustiti robota istraživača na kotačima, a do 2020. naseliti još nekoliko njih. U sljedećem desetljeću Japan će potrošiti najmanje 2 milijarde dolara na svoje 'svemirske' ambicije.