Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

Isporučeno više pametnih telefona nego računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2011. godini isporučeno je 487,7 milijuna pametnih telefona, dok je broj isporučenih računala bio puno manji – 415 milijuna.

Osobna računala sve većem broju korisnika više nisu primarna sredstva za komunikaciju putem interneta i pregledavanje internetskih stranica te sve više ljudi mreži pristupa putem pametnih telefona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza PC industrije Zbog Windowsa 8 i tableta: Najveći pad isporuka računala u povijesti! Slika nije dostupna HP pao na drugo mjesto U Gartneru tvrde: Lenovo postao novi vladar tržišta osobnih računala!

Potražnja za ovim uređajima tako je svake godine sve veća, a prema informacijama kompanije Canalys, u 2011. godini prvi puta u povijesti isporučeno je više pametnih telefona nego osobnih računala – s tim da su u ovoj kompaniji među računala ubrojili i tablete.

Tako je prošle godine isporučeno 487,7 milijuna smartphonea, dok je broj isporučenih osobnih računala i tableta dosegao 'samo' 414,6 milijuna. Broj isporuka pametnih telefona u odnosu na godinu ranije porastao je za čak 63 posto, a veliki porast nastavit će se i ove godine kada će broj isporučenih smartphonea itekako premašiti 500 milijuna.

U Canalysu posebno ističu odličnu prodaju Appleova iPhoena koji je samo u posljednja tri mjeseca 2011. godine prodan u više od 37 milijuna komada – što je najveća brojka prodanih smartphonea u jednom kvartalu (ukupno je u 2011. prodano 93 milijuna iPhonea), ali i dostupnost mobilnih uređaja po nižim cijenama zbog čega su postali dostupni širem krugu korisnika.

Chris Jones iz Canalysa rekao je kako da je 'ovo značajna prekretnica' na tržištu te da velika potražnja za pametnim telefonima odražava 'povećan apetit korisnika za surfanjem internetskim stranicama, konzumacijom sadržaja i korištenjem aplikacija i servisa na mobilnim uređajima'.

Što se osobnih računala tiče, ovo je tržište poraslo u 2011. godini za 18,4 posto, a jedan od razloga za to je i odlična prodaja tableta. Broj isporuka tableta povećan je za 275 posto, isporučeno je 7,5 posto više prijenosnih računala te 2,3 posto stolnih računala.

Jedini segment tržišta računala koji je zabilježio minus jesu netbooci, mali i jeftini prijenosnici čije vrijeme polako prolazi te je u 2011. godini zabilježeno smanjenje isporuka ovih računala od čak 25 posto.

Bit će zanimljivo vidjeti situaciju na tržištu računala u ovoj godini jer se očekuju problemi zbog poplava u Tajlandu prošle godine kada je na određeno vrijeme zaustavljena proizvodnja tvrdih diskova zbog čega je došlo do njihove nestašice i poskupljenja, što bi se moglo odraziti i na ovogodišnju isporuku računalu.

Ove godine očekujemo i značajniji prodor ultrabooka (tankih prijenosnika čija cijena iznosi oko tisuću dolara) na tržište te bi ova kategorija računala u budućnosti trebala zauzeti veliki udio na ukupnom tržištu prijenosnih računala.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene