Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kombinacija laptopa i tableta

Intel predstavio novu kategoriju prijenosnika – ultrabook računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Intelu očekuju da će do kraja 2012 ultrabook računala zauzimati 40 posto tržišta prijenosnika.

Vrijeme malih i jeftinijih prijenosnika, tzv. netbooka je iza nas, sadašnjost i budućnost pripada tabletima pa se mnoge kompanije pokušavaju prilagoditi novim tržišnim pravilima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izum tinejdžerice iz SAD-a Pomoću ovog mobitel pun za 20 SEKUNDI?! Slika nije dostupna Budućnost inoviranja Nova Shift konferencija: Gosti uspješni tech poduzetnici i inovatori

Jedna od tih kompanija jest Intel čiji se procesori nalaze u velikom broju računala, ali nisu našli pravu formulu kojom bi svoju dominaciju s PC tržišta prebacili i na tržište pametnih telefona i tableta – barem do sada. Tako su na tehnološkom sajmu Computex predstavili, kako je rekao izvršni potpredsjednik Sean Maloney 'novu kategoriju računala' –ultrabookove.

Ova računala donose 'spoj najboljih performansi i poboljšanu sigurnost upakirane u tanka i elegantna kućišta' te pokušavaju kombinirati performanse i mogućnosti današnjih prijenosnika sa značajkama karakterističnim za tablete. Puna pažnja posvećena je dizajnu i malim dimenzijama – trebali bi biti tanji od 20mm te energetskoj učinkovitosti i dugom trajanju baterije, a njihova cijena trebala bi biti manja od tisuću dolara.

Prvi modeli Ultrabook računala radit će na trenutnoj generaciji Core procesora te ih na tržištu možemo očekivati do kraja 2011. godine, a već je na Computexu premijerno prikazan i prvi model.

Riječ je o Asusovu računalu UX 21 koji oduševljava svojim izgledom i malim dimenzijama, a s obzirom da će se isporučivati i s Intelovim Core i7 procesorima i SSD diskovima umjesto klasičnih tvrdih diskova, jasno je da bi nas njegove performanse mogle oboriti s nogu.

U Intelu jako puno očekuju od ovih prijenosnika te vjeruju da će do kraja 2012. ultrabookovi zauzimati čak 40 posto tržišta prijenosnih računala široke potrošnje. Ipak, jasno je da Intel s ovim računalima neće konkurirati tabletima jer teško je povjerovati da će osoba koja želi kupiti iPad koji košta 500 dolara dati tisuću dolara za još jedan prijenosnik, no sigurno je da će veliki broj budućih kupaca laptopa kao svog budućeg mobilnog ljubimca odabrati model poput Asusa UX 21.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene