Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Globalno zatopljenje ima 'znatan utjecaj' na morski okoliš koji postaje sve zasićeniji kiselinama i zagrijava se, što ima 'važne posljedice' u smislu raznolikosti vrsta i čistoće oceana, stoji u britanskom izvješću.


'Povećana temperatura mora, oceanska zasićenost kiselinama i topljenje polarnih kapa nisu samo predviđanja, to se događa u ovom trenutku', rekao je britanski državni tajnik za klimatske promjene Ian Pearson.

Vezani članci Slika nije dostupna Na vratima nova sigurnosna prijetnja Slika nije dostupna VIDEO: 713 golih protiv klimatskih promjena

Godišnje izvješće Partnerstva o utjecajima klimatskih promjena na oceane, tijela za koordinaciju osnovanog 2005. godine, 'sadrži uznemirujuće činjenice, pokazujući kako klimatske promjene već imaju znatan utjecaj na morske vrste od planktona do ptica', dodao je Pearson, ističući kako 'naša mora igraju vitalnu ulogu u formiranju i regulaciji klime'.

'Važne' promjene primijećene su u broju, raznolikosti i podjeli
morskih vrsta na svim razinama morskog ekosustava.

Promjene temperature naročito se osjete na površini, što ima veliki utjecaj, jer se za 1000 kilometara prema sjeveru pomiču vrste planktona koji se inače razvijaju u toplim vodama. Njihovi grabežljivci pojavljuju se sad u britanskim vodama, navodi se u izvješću.

Izvješće upozorava kako bi zatopljenje mora moglo imati i posljedice na sigurnost (pojačana snaga vjetrova i visina valova) i produktivnost mora.