Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili ostatke prethistorijske ptice teške 30-ak kilograma, koja ima dosad najduži zabilježen raspon krila od čak 5,1 metara.


Ptica u pitanju pripadala je vrsti pelagornitida, čije su karakteristike dug uzak kljun s mnogo uskih koščatih izbočina poput zuba. Ptica je nazvana Pelagornis chilensis, a znanstvenici vjeruju kako je dominirala nebom iznad Čilea prije nekih pet do 10 milijuna godina.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe. To je filmski materijal" Zoran Milanović prati utakmicu u Čileu Milanović navija iz Čilea: "Neka se oznoje Brazilci, Hrvatska nikada nije autsajder"

>> VIDEO: 'Teror ptica' koja je sijala smrt po J. Americi

'Evolucija tako velikih vrsta ptica vjerojatno je išla smjerom izbjegavanja suparništva s drugim pticama. Ptice s tolikim rasponom krila i te veličine, naravno, mogle su pokriti velike daljine letom i lakše pronaći plijen na otvorenom moru', izjavio je za Discovery Gerald Mayr, paleontolog istraživačkog instituta Senckenberg i američkom Muzeja prirodne povijesti.

Zanimljiv podatak jest i kako su najraniji ljudi mogli čak i vidjeti te vrste ptica, jer su one izumrle tek prije 2 milijuna godina. 'Ako su praljudi, poput australopiteka ili homo erectusa živjeli u Maroku u to doba, mogli su vidjeti tu pticu na nebu', istaknuo je Mayr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju