Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viđali je i rani ljudi?

Pronađena ptica s rasponom krila od 5,1 m!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili ostatke prethistorijske ptice teške 30-ak kilograma, koja ima dosad najduži zabilježen raspon krila od čak 5,1 metara.

Ptica u pitanju pripadala je vrsti pelagornitida, čije su karakteristike dug uzak kljun s mnogo uskih koščatih izbočina poput zuba. Ptica je nazvana Pelagornis chilensis, a znanstvenici vjeruju kako je dominirala nebom iznad Čilea prije nekih pet do 10 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo Ćelavi ibis na Grobničkom polju - 3 poslana na analizu U Hrvatskoj ubijena ptica koja je izumrla u Europi? "Dan prije smrti letjela je do Šipana..."

>> VIDEO: 'Teror ptica' koja je sijala smrt po J. Americi

'Evolucija tako velikih vrsta ptica vjerojatno je išla smjerom izbjegavanja suparništva s drugim pticama. Ptice s tolikim rasponom krila i te veličine, naravno, mogle su pokriti velike daljine letom i lakše pronaći plijen na otvorenom moru', izjavio je za Discovery Gerald Mayr, paleontolog istraživačkog instituta Senckenberg i američkom Muzeja prirodne povijesti.

Zanimljiv podatak jest i kako su najraniji ljudi mogli čak i vidjeti te vrste ptica, jer su one izumrle tek prije 2 milijuna godina. 'Ako su praljudi, poput australopiteka ili homo erectusa živjeli u Maroku u to doba, mogli su vidjeti tu pticu na nebu', istaknuo je Mayr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene