Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anonimusi ponovno napadaju zbog sporazuma ACTA. Ovaj put meta su bile internetske stranice Interpola. Od internetskih stručnjaka doznali smo koje su to sporne odredbe zloglasnog sporazuma koje izazivaju prosvjede diljem svijeta.


Zloglasni hakeri ovaj su put napali stranice Interpola zbog sporazuma ACTA. Je li taj sporazum zaštita autorskih prava ili zaista kršenje ljudskih prava na internetu?

Vezani članci Slika nije dostupna Anonymous prijeti brisanjem dugova grčkim građanima Slika nije dostupna SAD strahuje od 'opasnih' cybernapada Anonymousa na infrastrukturu

'Oni će moći vidjeti apsolutno sve što mi radimo na intenetu i tu je glavni problem ACTA-e, nema slobode komunikacije', pojasnio je Matej Lončarić, producent za nove medije NoveTV.

Sporazum propisuje da internet provideri dojavljuju sve što radimo na internetu. Zabranjuje razmjenu zaštićenih materijala putem interneta te kopiranje zaštićenih materijala za osobne potrebe.

'Govorimo o situacijama u kojoj bi prije 10-20 godina primjerice, razmjenjivali videokazete. Nešto što je apsolutno normalno, nešto što radimo svakodnevno. Posuđujemo primjerice, knjige jedni drugima. To po ACTA-i ne bismo smjeli raditi preko interneta', kaže Ivan Brezak, urednik portala Netokracija.

Kršenje pravila tretiralo bi se kao kazneno djelo, kao da smo nešto ukrali iz dućana.

'Vi biste u tom slučaju odgovarali nekome tko zaobilazi zakonodavna tijela Hrvatske', kaže Brezak.

Prosvjednici diljem svijeta žele zaustaviti ratifikaciju sporazuma i traže reformu autorskih prava za digitalno doba. ACTA-u je javno podržao predsjednik Josipović i postao meta kritika. Hakeri su mu srušili internetsku stranicu, a mladi hrvatski programer poslao mu je i otvoreno pismo.

Poštovani gospodine Predsjedniče!
… Razočaran sam time što dajete podršku ovakvom ugovoru. Podrška ACTA-i je podrška ograničavanju slobode. Stoga se nadam da je Vaš izraz podrške ACTA-i lapsus koji ćete što prije ispraviti.

Ivan Vučica
student i programer