Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petnaestomjesečno hrvatsko dijete razumije približno 150 riječi, dok njegov danski vršnjak razumije u prosjeku samo 84, objavljeno je u internetskom izdanju lista Copenhagen Posta.


To nije zato što su danska djeca glupa, ili zato što su hrvatska genijalna, nego je problem u tome što danski jezik ima previše samoglasnika, izjavila je Dorthe Bleses, lingvistica u Centru za jezik djece na Sveučilištu Syddansku. 'Broj samoglasnika ima veliku važnost kada je u pitanju težina učenja jezika. Puno samoglasnika čini jezik teškim', kazala je Bleses.

Danski jezik ima devet samoglasnika, dok ih je u hrvatskom pet. Međutim, problem još većim čini podatak da danski jezik zapravo ima čak 40 samoglasničkih glasova, kaže Bleses, koji ovise o položaju samoglasnika u riječima. A da stvar bude još gora, odrasli Danci često 'gutaju' preostale suglasnike. I dok je danski izgovor stoga jako zabavan turistima ili ostalim Skandinavcima, djeci je jako težak za učenje.

Vezani članci Scandinavian Airlines (Foto: AFP) Scandinavian Airlines otkazao 709 letova zbog štrajka pilota: Pregovori traju, prizemljeno oko 380.000 putnika U nesreći na mostu poginulo je šestero ljudi (Foto: AFP) - 1 U željezničkoj nesreći u Danskoj šestero mrtvih, 16 ozlijeđenih: Dijelovi vlaka zbog vjetra udarili u drugi

Danski jezik najteži za učenje

Bleses je istraživala kako djeca iz sedam različitih kultura usvaja materinski jezik. Od tih sedam jezika, danskog, švedskog, nizozemskog, francuskog, američkog engleskog, hrvatskog i galješkog, pokazalo se da je djeci najteže naučiti danski. Ona je otkrila da broj samoglasničkih glasova u nekom jeziku određuje ne samo to koliko riječi razumije 15-mjesečno dijete, nego i broj riječi koje dijete može govoriti i koristiti. U skladu s tim, lingvistica je zaključila da danska djeca imaju manje rječnike od djece koja govore na ostalih šest jezika.

'Međutim, razlika između hrvatskog i danskog djeteta kasnije se gubi. Kada dansko dijete krene u treći ili četvrti razred uspjeva razbiti linvistički kod i tada druge stvari određuju hoće li dijete dobro učiti', kazala je Bleses. (Hina)