Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 160 milijuna svjetlosnih godina

Moć razaranja: Otkrili novi tip supernove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi vjeruju kako su otkrili novu klasu supernova, koja da naslutiti na koji način bi se svemir trebao mjeriti.

Novu klasu supernove identificirao je i zabilježio dr. Dovi Pozanski sa sveučilišta Kalifornija u Berkeleyu, zajedno s timom kolega, a događaj su zabilježili u galaksiji NGC 1821, koja je od nas udaljena oko 160 milijuna svjetlosnih godina. Rezultat njihovog otkrića objavljen je u žurnalu Science, a znanstvenici su dosad bilježili dva osnovna tipa supernova. Prvi tip supernova događa se u binarnim sistemima, gdje dolazi do eksplozije zvijezda, tzv. bijelih patuljaka, nakon prikupljanja masivne količine materije od sestrinske zvijezde. Do eksplozije dolazi kad bijeli patuljci na taj način nakupe dovoljnu masu, a zbog toga što obično eksplodiraju pri unaprijed zadanoj veličini, nazivaju se 'standardnim svijećama' i znanstvenici ih koriste za mjerenje kozmičkih udaljenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) DES16C2nm Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijardi godina Slika nije dostupna Udaljena 4.200 svjetlosnih godina Astronomi promatrali rađanje zvijezde u 'realnom vremenu'

Tek podsjeća na tip jedan supernove

Već prije postojale su teorije o eksploziji helija unutar bijelih patuljaka, koje oslobađaju male količine materijala i koje mogu posjećati na supernovu Drugi tip supernove je onaj u kojem zvijezde, koje su i do 20 puta masivnije od našeg sunca, eksplodiraju uslijed nestanka goriva. Znanstvenici određuju tip supernove analizom radijacije, koju emitiraju nakon eksplozije i ono što se dogodilo dr. Pozanskom i njegovom timu, jest da novu supernovu nisu mogli klasificirati niti u jednu od dvije predviđene kategorije. 'Ona tek jedva sliči prvom tipu supernova', objasnio je Pozanski i dodao kako je novootkriveni tip supernove nastajao izrazito brzo i proizveo neobičnu kombinaciju elemenata.

Između nove i supernove

Dr. Stuart Ryder, astronom iz opservatorija Anglo Australian smatra kako se radi o događaju koji se može svrstati između nove i supernove. 'Nedostatak željeza u tragovima eksplozije govori kako zvijezda, obično je to bijeli patuljak, nije eksplodirala u potpunosti, već da je samo sagorjela svu materiju prikupljenu od sestrinske zvijezde u binarnom sistemu, a to je obično događaj koji se kategorizira kao nova', objasnio je. Pozanski vjeruje kako odgovor leži u već otprije teoretiziranom događaju eksplozije helija unutar bijelog patuljka, koji pritom iz sebe izbacuje malu količinu materijala. U slučaju eksplozije zvijezde SN 2002bj, zabilježena vidljiva eksplozija, iznosila je samo jednu desetinu one koja se očekuje kod prvog tipa supernove.

Fasciniraju li vas svemirske pojave?

  • Da
  • Ne
  • Ne razmišljam o tome

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene