Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država požurila napisati zakon

Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi zakon o oduzetoj imovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spore ovrhe jedan su od razloga dugih procesa vraćanja ukradenog državi.

Drugi razlog je nepostojanje zakona o raspolaganju oduzetom imovinom. Oba problema nakon upornih upita s Nove TV bit će riješena. Napisan je zakon koji određuje tko i kako će raspolagati oduzetom imovinom, a uskoro dolaze i javni ovršitelji koji će ovrhu učiniti lakšom i bržom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prodaja, iznajmljivanje... Ilegalna imovina na korištenje upravi, veleposlanstvima... Slika nije dostupna Naplata od ilegalne imovine Uskoro možda iznajmite stan stanovnika Remetinca

Već kod prvih naznaka mogućeg kaznenog djela u kojem je oštećena država ili postoji sumnja da je neka imovina stečena nezakonito sudovi donose odluku o njezinu zamrzavanju. Imovina se može oduzeti tek nakon pravomoćne presude, a pravomoćan je tek Zagorec.

'Novac se odmah uplaćuje u proračun, a nekretnina se prodaje i novac se uplaćuje u proračun', objašnjava Marin Mrčela sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda.

No ne ide sve tako lako! U slučaju Zagorec otezanje traje već mjesecima. 'Osnovni je poblem da imovina iz vlasništva i posjeda onog kome je oduzeta pređe u vlasništvo države, u toj se tek situaciji može dalje upravljati tom imovinom', kaže Mrčela.

Imovina ne može postati državna bez adekvatnog zakona. Državni tajnik, najvjerojatniji budući ministar ispunio je dato obećanje - zakon je napisan.

Na pitanje tko će po novom zakonu raspolagati oduzetom imovinom Dražen Bošnjaković, državni tajnik ministarstva pravosuđa odgovara kako će u 'svakom slučaju to moći postati imovina u vlasništvu RH'.

Tom će imovinom upravljati ured za državnu imovinu. No to nije to jedini poroblem. Spore i dugotrajne ovrhe koriste se za izbjegavanje provođenja pravomoćne presude. 'Mislim da praksa poazuje da ovrha zna biti preduga da čak ponekad i gubi smisao, a svrha oduzimanja imovine je da postupak bude učinkovit i brz', objašnjava Mrčela.

Novi zakon o ovrsi nudi rješenje. Javni ovršitelji - educirani pojedinci poput javnih bilježnika koji će pomoći. 'Oni će postupati u predmetima umjesto suda, a cijeli taj dio umjesto suda ćemo premjestiti na jednu novu funkciju - na javne ovršitelje', objašnjava Bošnjaković.

Prvi javni ovršitelj mogao bi s radom početi tek 2012. godine. Iako punjenje proračuna navodno nije primarni cilj javnost želi i to. Svjedoci smo kako susjedi u Srbiji vlastiti proračun već godinama pune javnim prodajama imovine osuđenih kriminalaca. Narko boss Darko Šarić posljednji je takav slučaj.

>> Želimo znati: Tko raspolaže oduzetom imovinom

Čekamo i službenu sjednicu Vlade s prijedlozima zakona o raspolaganju oduzetom imovinom te novog ovršnog zakona. Jer želimo znati do kada ćemo još čekati da osuđeni u osiromašeni državni proračun vrate ukradeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene