Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konačno država zna kako će koristiti ilegalno stečenu imovinu.


Zakon na kojem smo inzistirali u akciji Želimo znati uređuje što sa zaplijenjenim automobilima, kućama, jahtama, dionicama. Sve je spremno, a ubrzo bi mogla i useljenja u ilegalno stečene kuće ili pak vožnja zaplijenjenim automobilom.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi zakon o oduzetoj imovini Slika nije dostupna Akcija 'Želimo znati' potaknula SDP da predloži promjenu zakonu

Uglavnom luksuzni stanovi osuđenih za kriminal, ali i onih u postupku mogli bi primjerice postati rezidencije veleposlanstava ili uredi državne uprave. 'Ako imamo jedan takav objekt zašto ga ne bi dali na korištenje', rekao je Jozo Sarač, državni tajnik za imovinu. Isto je i s automobilima. Zbog krize više nema kupnje novih na državnoj razini pa bi se ministri i zastupnici mogli voziti u zaplijenjenima.

>> Uskoro možda iznajmite stan stanovnika Remetinca

'Ne treba robovati predrasudama. Znamo da nema novih nabavki automobila. Ako vlada ili neka tijela imaju potrebu bilo bi besmisleno da se kupuje novo ako na skladištu imamo neki takav', dodaje Sarač. I zaplijenjene jahte, kao i mali zrakoplovi mogli bi doći na red. Sve to omogućit će zakon koji je jučer donijela Vlada, a na kojem smo inzistirali u našoj akciji Želimo znati. Državni ured za imovinu nakon odluke suda raspolagat će zaplijenjenom imovinom.

'Kada se radi o lako kvarljivoj robi i onoj koja bi mogla izgubiti na vrijednosti ili je opasna, zakon omogućuje da to možemo prodati bez javnog natječaja', kaže Sarač. U iščekivanju pravomoćnih presuda i završetaka postupaka nekretnine i pokretnine mogle bi se iznajmljivati ili davati na privremena korištenja.

'Da li će biti prodane na tržištu, iznajmljene ili će predane biti udrugama humanitarnim ili sličnim do pravomoćnosti presude', zaključuje Sarač. U Splitu je već ured za probaciju već useljen u stan osuđenog narko dilera. Srbija primjerice na taj način svoj proračun puni i državi pomaže već godinama.