Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Omega 3 masne kiseline i živa koji se nalaze u mesu ribe čini se da imaju suprostavljeni učinak na zdravlje srca, pokazalo je istraživanje provedeno na sjeveru Europe.


Znanstvenici, čiji su zaključci objavljeni u časopisu American journal of Clinical Nutrition, proučili su podatke više od 1600 švedskih i finskih muškaraca i utvrdili da muškarci s visokim razinama žive u tijelu imaju povećani rizik od srčanog udara dok oni koji imaju visoku koncentraciju omege 3 imaju nizak rizik.

Prehrana koja uključuje ribu smatra se zdravom no odnos potencijalnih rizika i koristi dva sastojka nije jasan. Znanstvenica Maria Wennberg, koja je vodila istraživanje, kazala je kako postoje načini da se prirodnim putem dođe do ribljeg ulja bez da se istodobno unosi i živa.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici u čudu: Ovi ljudi imaju najzdravija srca na svijetu, evo i zašto Slika nije dostupna Ako imate susjede ovo morate pročitati

>> Znate li koja je riba masnija?

"Jedenje ribe dva do tri puta tjedno s najmanje jednim obrokom masne ribe koja ne spada u grabljivice (poput lososa) te konzumiranje mesa grabljivica ne češće od jednom tjedno može se preporučiti", kaže Wennberg s švedskog sveučilišta Umea.

Ribe grabljivice na vrhu su su prehrambenog lanca kao predatori koji stoga koncentriraju živu iz okoliša u svom tkivu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook