Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike u cijeni

Znate li koja je riba masnija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna namirnica i dva potpuno oprečna stajališta - riba iz uzgoja ili ona divlja? Dok se jedni kunu da riba iz uzgoja nikada neće biti tako ukusna kao ona divlja, drugi tvrde da razlike u okusu, a time i kvaliteti, nema. Koja je zaista bolja? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje proveli smo opsežno ispitivanje na 11 uzoraka ribe. Nakon deset dana analiza je gotova, a mi vam donosimo rezultate!

'Analize su pokazale da razlika u sastavu, a time i u kvaliteti ulovljene i uzgojene ribe postoji i kod orade i kod brancina.“ kaže doc. dr. sc. Jelka Pleadin s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Analizom su određivane ukupne bjelančevine, ukupne masti, kolagen, voda, pepeo i miniralni sastav. Dok je razina bjelančevina kod ribe iz uzgoja i one iz ulova bio približno jednak, najveća odstupanja bila su u razini masti i količini vode.

Tako je u uzgojenom brancinu određena pet puta veća količina masti u odnosu na ulovljenu ribu, dok je kod orade određena otprilike osam puta veća količina u uzgojenoj u odnosu na ulovljenu ribu. Također, masnija uzgojena riba imala je manju količinu vode od on one divlje.

Na godinu pojedemo svega 8,5 kilograma ribe dok Talijani s kojima dijelimo isto more pojedu čak tri puta više ribe od nas. Jedemo je malo, ali bez daljnjega prednost dajemo onoj iz ulova, divljoj, koja je i do tri puta skuplja! Tako ćete za kilogram divljeg brancina platiti i do 200 kuna, dok ćete za kilogram onoga iz uzgajališta izdvojiti od 60 do 80 kuna.

S jedne strane je masnija riba, kontrolirani uzgoj, stalni veterinarski nadzor, masovna proizvodnja koja smanjuje cijenu i do tri puta. S druge strane je manje masna divlja riba, bez stalnog veterinarskog nadzora s cijenom i do 200 kuna po kilogramu. Mi smo vam otkrili razlike, a na vama je da procijenite jeste li ih spremni i platiti. Pogledajte prilog iz Provjerenog!

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene