'Analize su pokazale da razlika u sastavu, a time i u kvaliteti ulovljene i uzgojene ribe postoji i kod orade i kod brancina.“ kaže doc. dr. sc. Jelka Pleadin s Hrvatskog veterinarskog instituta.
Analizom su određivane ukupne bjelančevine, ukupne masti, kolagen, voda, pepeo i miniralni sastav. Dok je razina bjelančevina kod ribe iz uzgoja i one iz ulova bio približno jednak, najveća odstupanja bila su u razini masti i količini vode.
Tako je u uzgojenom brancinu određena pet puta veća količina masti u odnosu na ulovljenu ribu, dok je kod orade određena otprilike osam puta veća količina u uzgojenoj u odnosu na ulovljenu ribu. Također, masnija uzgojena riba imala je manju količinu vode od on one divlje.
Na godinu pojedemo svega 8,5 kilograma ribe dok Talijani s kojima dijelimo isto more pojedu čak tri puta više ribe od nas. Jedemo je malo, ali bez daljnjega prednost dajemo onoj iz ulova, divljoj, koja je i do tri puta skuplja! Tako ćete za kilogram divljeg brancina platiti i do 200 kuna, dok ćete za kilogram onoga iz uzgajališta izdvojiti od 60 do 80 kuna.
S jedne strane je masnija riba, kontrolirani uzgoj, stalni veterinarski nadzor, masovna proizvodnja koja smanjuje cijenu i do tri puta. S druge strane je manje masna divlja riba, bez stalnog veterinarskog nadzora s cijenom i do 200 kuna po kilogramu. Mi smo vam otkrili razlike, a na vama je da procijenite jeste li ih spremni i platiti. Pogledajte prilog iz Provjerenog!
-
Iz minute u minutu
Završili razgovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta: Anušić otkrio što je dosad dogovoreno
-
Nastavak sukoba
Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"
-
marsovski prizori
FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske