Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zemljama u razvoju svake godine tijekom poroda umre gotovo 80.000 rodilja, zbog, za zapadni svijet prozaičnog razloga - nemogućnosti poroda carskim rezom.


Prema studiji što su je objavili znanstvenici iz London School of Hygiene and Tropical Medicine, žene u subsaharskoj regiji, u Bangladešu i Pakistanu gotovo uopće nemaju priliku roditi carskim rezom, zahvatom koji bi spasilo velik broj tamošnjih žena i djece, objavljeno je u zadnjem broju britanskog medicinskog časopisa The Lancet.

Vezani članci Karta svijeta KVIZ: Ovih 13 velikih zemalja redovito zbunjuje ljude, možete li ih vi pronaći na karti? Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Ovaj hrvatski kraj ima više od tisuću četvornih kilometara prirodnih ljepota i samo jedan grad. No, iako hrana doslovno raste na sve strane - neki gladuju

Carine Ronsmans koja je vodila istraživanje prikupila je podatke o obavljanju spomenutog zahvata kod rodilja u 42 zemlje u razvoju te došla do zaključka da su rezultati drastično varirali od zemlje do zemlje.

S obzirom na dosadašnja medicinska saznanja, u svijetu se prosječno samo jedan posto poroda mora obaviti carskim rezom da bi se spasio život rodilje i njezina novorođenčeta. U zemljama u razvoju taj je postotak puno veći, zbog čega je Ronsmans pozvala zdravstvene institucije diljem svijeta da hitno obrate pozornost na rezultate studije i poduzmu odgovarajuće korake. 

Ujedinjeni narodi postavili su cilj smanjenja smrtnosti žena pri porodima za 75 posto do 2015.