Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zemlje u razvoju: Svake godine tijekom poroda umre 80.000 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemljama u razvoju svake godine tijekom poroda umre gotovo 80.000 rodilja, zbog, za zapadni svijet prozaičnog razloga - nemogućnosti poroda carskim rezom.

Prema studiji što su je objavili znanstvenici iz London School of Hygiene and Tropical Medicine, žene u subsaharskoj regiji, u Bangladešu i Pakistanu gotovo uopće nemaju priliku roditi carskim rezom, zahvatom koji bi spasilo velik broj tamošnjih žena i djece, objavljeno je u zadnjem broju britanskog medicinskog časopisa The Lancet.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Taylor Swift - 4 Važno upozorenje Postala je žrtva zbog svoje iznimne popularnosti, ali problem je puno dublji: Na meti su posebno žene i djeca

Carine Ronsmans koja je vodila istraživanje prikupila je podatke o obavljanju spomenutog zahvata kod rodilja u 42 zemlje u razvoju te došla do zaključka da su rezultati drastično varirali od zemlje do zemlje.

S obzirom na dosadašnja medicinska saznanja, u svijetu se prosječno samo jedan posto poroda mora obaviti carskim rezom da bi se spasio život rodilje i njezina novorođenčeta. U zemljama u razvoju taj je postotak puno veći, zbog čega je Ronsmans pozvala zdravstvene institucije diljem svijeta da hitno obrate pozornost na rezultate studije i poduzmu odgovarajuće korake. 

Ujedinjeni narodi postavili su cilj smanjenja smrtnosti žena pri porodima za 75 posto do 2015.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene