Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zeleni čaj održava hrskavicu zdravom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema in vitro istraživanjima provedenima na University of Sheffield Medical School u Velikoj Britaniji, katehini iz zelenog čaja pomažu oboljelima od artritisa smanjujući uništavanje hrskavice.

Najnovija istraživanja zasnivala su se na premisi da katehini (polifenolne komponente) pronađeni u zelenom čaju smanjuju upalu uzrokovanu artritisom. 

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna Zeleni čaj smanjuje rizik zaraze HIV-om

David Buttle, jedan od autora studije izjavio je "Pokazano je da polifenolni sastojci iz zelenog čaja smanjuju upalu uzrokovanu artritisom, ali do sada nije ispitano kakvo djelovanje ti sastojci imaju na tkivo zglobova."

Istraživači su proučavali goveđu i ljudsku hrskavicu, uzgojenu sa i bez dodatka agensa za koji je poznato da uzrokuje uništavanje hrskavice, te su dodali katehin. Pronašli su da katehini efektivno smanjuju uništavanje hrskavice. Nikakvi toksični efekti nisu zamijećeni. 

Istraživači su zaključili da određeni katehini zelenog čaja mogu imati zaštitnu ulogu na zdravlje hrskavice. Također su dodali da konzumiranje zelenog čaja može spriječiti štetu uzrokovanu artritisom i utjecati na smanjenje upale i uništavanja hrskavice.

Ipak, naglasili su, dodatne studije će trebati provesti da bi se vidio pravi utjecaj katehina na uništavanje hrskavice oboljelih od artritisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene