Obavijesti Pretražite Navigacija

Zeleni čaj održava hrskavicu zdravom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema in vitro istraživanjima provedenima na University of Sheffield Medical School u Velikoj Britaniji, katehini iz zelenog čaja pomažu oboljelima od artritisa smanjujući uništavanje hrskavice.

Najnovija istraživanja zasnivala su se na premisi da katehini (polifenolne komponente) pronađeni u zelenom čaju smanjuju upalu uzrokovanu artritisom. 

Pročitajte i ovo Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar - 4 Civilizacijski doseg Hrvatski velikan otac je jedne od najznačajnijih svjetskih organizacija: Njegovih 10 načela aktualno je i danas Slika nije dostupna Zdrava navika Zeleni čaj za zdrave zube

David Buttle, jedan od autora studije izjavio je "Pokazano je da polifenolni sastojci iz zelenog čaja smanjuju upalu uzrokovanu artritisom, ali do sada nije ispitano kakvo djelovanje ti sastojci imaju na tkivo zglobova."

Istraživači su proučavali goveđu i ljudsku hrskavicu, uzgojenu sa i bez dodatka agensa za koji je poznato da uzrokuje uništavanje hrskavice, te su dodali katehin. Pronašli su da katehini efektivno smanjuju uništavanje hrskavice. Nikakvi toksični efekti nisu zamijećeni. 

Istraživači su zaključili da određeni katehini zelenog čaja mogu imati zaštitnu ulogu na zdravlje hrskavice. Također su dodali da konzumiranje zelenog čaja može spriječiti štetu uzrokovanu artritisom i utjecati na smanjenje upale i uništavanja hrskavice.

Ipak, naglasili su, dodatne studije će trebati provesti da bi se vidio pravi utjecaj katehina na uništavanje hrskavice oboljelih od artritisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene