Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genetska mutacija

Zečja usna: Uloga gena veća je nego se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Geni bi mogli imati veću ulogu u mani razvoja lica poznatoj kao 'zečja usna', nego se to mislilo, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Genetics.

Riječ je o najčešćoj urođenoj malformaciji u novorođenčadi koja pogađa jedno među 700 do 1.000 novorođene djece u Europi. Ta se anomalija u razvoju embrija odražava u nepotpunu sraštanju gornje usne, čeljusti, a ponekad i nepca. Nastaje pod utjecajem vanjskih čimbenika koji djeluju na dijete u majčinu trbuhu i genetskih čimbenika. Istraživači sa sveučilišta u Bonnu istražili su genetsko nasljeđe 462 osobe s rascjepom gornje usnice i nepca i za više od polovice njih proveli temeljitu usporedbu s odsječcima gena više od 950 osoba bez te malformacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki napredak NAJMANJE BIĆE NA SVIJETU Stvoren život od samo 473 osnovna gena Slika nije dostupna Iz dubine mora KRALJICA ŽIVOTINJA Naoružana sa 10.000 gena više od čovjeka i nadnaravnom inteligencijom

Utvrdili su da u osoba rođenih sa zečjom usnom na dijelu 8. kromosoma puno češće postoji genetska mutacija nego u drugih. 'To je očit dokaz da gen smješten u tom području sudjeluje u nastanku' anomalije, rekla je voditeljica istraživanja Elisabeth Mangold. Da bi nastavili istraživanje i točno utvrdili o kojem je genu riječ, genetičari pozivaju dragovoljce da se uključe u istraživanje.

To je dobra vijest za sve majke djece rođene s tim nedostatkom koje si često predbacuju da su tijekom trudnoće učinile nešto što nije trebalo. 'Za taj gen nismo same krive', dodala je znanstvenica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene