Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Kampanjom "Djeluj sada" preventivno protiv prekomjernog sunčanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svake godine u svijetu zbog pretjeranog izlaganja suncu umre oko 60.000 ljudi, a najveći broj smrtnih slučajeva, 48.000, je posljedica melanoma, upozorili su iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo koji, zajedno sa WHO u Hrvatskoj, pokreće kampanju "Djeluj sada" kako bi upoznali građane s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju.

Istaknuto je da prekomjerno sunčanje uzrokuje najveći broj malignih oboljenja kože, prerano starenje kože, oštećenja očiju i druge nepoželjne zdravstvene efekte.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijo Mijoča - 5 ''Nitko ovo ne želi raditi" Marijo je najveći farmer u svojoj županiji, a tek mu je 17: "Krvav je to posao, ali pošten. Zato sam na njega još ponosnija" Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

"Sve te pojave mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem", rekla je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Lidija Hrastić Novak navodeći kako je cilj kampanje "Djeluj sada" edukacija građana kako bi preuzeli odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.

Prije svega, dermatolozi ističu kako treba izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati. Na sunce se ne smije izlaziti bez odgovarajućeg zaštitnog faktora, ovisno o tipu kože, a zaštititi se treba kapom i sunčanim naočalama, navode.

Detaljna uputstva i savjeti mogu se pronaći u brošuri "Djeluj sada", a namijenjena su ponajprije zaštiti djece, trudnica, starijih i kroničnih bolesnika, a bit će dostupna u svim domovima zdravlja, domovima za starije i gradskim bolnicama te u medijima putem edukativnih emisija.

U suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka, u Klinici za tumore u Ilici 197, svi građani koji se najave na broj telefona Klinike 37-83-555 ili Lige 37-75-584, moći će od 16. do 20. lipnja od 14 do 17 sati obaviti besplatni pregled madeža, bez uputnice.

Voditeljica hrvatskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije dr. Antoinette Kaić-Rak izvijestila je i o zaključcima stručnog sastanka 9. i 10. lipnja u Lovranu da će se Hrvatska uključiti u mrežu Euro hit network kako bi ubuduće dobivali upozorenja o najavi toplinskih udara dva tjedna unaprijed, a organizirat će se i radna skupina za izradu Nacionalne strategije za smanjene štetnosti toplinskog udara. Organizirat će se i edukacija liječnika primarne zdravstvene zaštite kako bi mogli pomoći građanima savjetima primjerice, kako čuvati lijekove budući da ne smiju biti na temperaturi višoj od 25 stupnjeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene