Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navike Hrvatica

Svaka druga Hrvatica ima seksualne probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovica Hrvatica u dobi od 18 do 35 godina pati od neke seksualne tegobe.

Njih 47 posto doživjelo je ili manjak seksualne želje, nemogućnost postizanja orgazma, prebrzo postizanje orgazma, bol pri seksualnim aktivnostima, ili poteškoće s ovlaživanjem rodnice, odnosno vagine. Takve je rezultate pokazala nacionalna studija o seksualnim smetnjama mladih žena i utjecaju majčinstva, i zaposlenosti na tegobe u seksualnom životu.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Slika nije dostupna Traži se više informacija na pakiranjima Znate li stvarne rizike najprodavanijih kontracepcijskih pilula?

>> 'Oralni seks je moralan, orgazam je duhovna ljubav'

Autor studije je Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a pokrovitelj studije je Bayer Hrvatska. Iako su prijašnja istraživanja u inozemstvo pokazivala da majčinstvo znatno utječe na seksualni život žene, domaća studija pokazala je upravo suprotno. Zaposlene majke, prema studiji, nemaju ništa manje tegoba od nezaposlenih majki, ili zaposlenih žena.

Najveći problem manjak želje za seksom

Seksualne tegobe, bez obzira na zaposlenost, jednako pogađaju sva tri tipa navedenih ispitanica. Probleme koje su ispitanice navele, podijeljene su u pet kategorija pa tako njih 27 posto, primjerice, navodi manjak seksualne želje ili nedostatak interesa za seksom kao problem. Nemogućnost postizanja orgazma kao problem navodi 23 posto ispitanica.

>> Savjet za bolji seks: Igrajte se prostitutke!

Prebrzo postizanje orgazma problem je za 14 posto Hrvatica, njih 23 posto navodi bol pri seksu kao problem, a poteškoće s ovlaživanjem rodnice, odnosno vagine, tegoba su 18 posto ispitanica.

Sveukupno, neku tegobu u seksu osjeća čak 47 posto ispitanica. Studija je, međutim, pokazala kako tegobe rijeđe pogađaju starije žene, za razliku od mlađih, koje podliježu društvenim pritiscima hiperuspješnosti u seksu. Velika većina ispitanica, vrlo je zadovoljna svojom seksualnom aktivnošću, bez obzira na tegobe.

Prosjek - jedan partner

Prema rezultatima, rosječna Hrvatica u prosjeku vodi ljubav od jedan do pet puta mjesečno, imala je, do trenutka istraživanja samo jednog partnera, a nikad nije provele s nekim samo jednu noć. Također, većina ih je nevinost izgubila poslije 17.

Njih 78 posto zadovoljne su svojim seksualnim životom, a njih čak 83 posto svoju seksualnost doživljava na izrazito pozitivan način.

Alarmantan podatak istraživanja jest to da skoro 79 posto ispiitanih žena nikada nije sa svojim ginekologom razgovaralo o kontracepcciji, a od onih koje jesu, razgovor s liječnikom je u prosjeku trajao 11 minuta. Nije onda nikakvo čudo što 30 posto njih trenutno ne koriste nikakvu kontracepciju,a 10 posto je uvjereno kako im se neželjena trudnoća neće dogoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene