Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Soja i kolesterol nisu neprijatelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sojini proteini mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola u krvi, iako neki stručnjaci, nakon niza provedenih istraživanja smatraju da je ta korist vrlo malena.

Rezultati četrdesetjednog kliničkog ispitivanja provedeni između 1982. i 2004. pokazali su da je kod osoba kojima je davan izolirani sojin protein zamijećeno smanjenje "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida (druge vrste masnoća u krvi, no, u većini istraživanja pokazalo se da dobrobit sojinih proteina nije statistički pretjerano značajna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna veliki iskorak Roditelji, oprez! Najavljena velika novost na sistematskim pregledima djece za upis u osnovnu školu Slika nije dostupna Provjerite zalihe Ljubitelji kuhanja neće biti sretni: Povlači se još jedan proizvod zbog etilen oksida

U prosjeku su sojini proteini prisutnost LDL kolesterola smanjili za oko 4 jedinice, objavljeno je u časopisu American Journal of Cardiology, a ta istraživanja potvrđuju nedavne studije znanstvenika iz American Heart Association, koji su došli do zaključka da tablete s izoflavonoidima nisu pretjerano učinkovite.

- Naravno, ne treba zanemariti činjenicu da čak i malo smanjenje kolesterola može imati veliki značaj za pojedinca, mišljenja je dr. Kristi Reynolds sa Sveučilišta Tulane iz New Orleansa. 

Ipak, dr. Reynolds savjetuje da je bolje uštedjeti novac koji namjeravate potrošiti na kupovinu tableta s izoflavonoidima i potrošiti ga na nekoliko 'tofu hot-doga'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene