Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se i svinjska gripa

Sezona gripe: Sredinom studenog počinje cijepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sredinom studenoga trebalo bi početi cijepljenje protiv gripe.

Ove je godine osigurano 650.000 doza cjepiva koje će uskoro biti distribuirano diljem Hrvatske, doznaje se u Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Stiže cjepivo protiv gripe - 4 Sezona je iza ugla Stiže 500 tisuća doza cjepiva protiv gripe: "Virus jako brzo evoluira i brzo se mijenjaju sojevi"

Epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe pa je cjepivo, kao i obično, ponajprije namijenjeno kroničnim bolesnicima s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina i zdravstvenim djelatnicima.

Ovogodišnje je cjepivo, ističu u HZJZ-u, jednako onima iz proteklih godina te se nikako ne radi o pandemijskome cjepivu (protiv svinjske gripe). Cjepivo sadržava antigene virusa A H3N2 i B virusa te dijelove virusa A H1N1, koji je izazvao pandemiju tzv. svinjske gripe prošle godine, jer se očekuje da će upravo taj virus prevladavati i u ovoj sezoni.

'Nisu se miješala cjepiva protiv svinjske i pandemijske gripe'

Takva očekivanja epidemiolozi temelje na upravo završenoj sezoni gripe na Južnoj polutki, pa se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu i na Sjevernoj polutki.

U HZJZ-u opovrgavaju navode da je ovogodišnje sezonsko cjepivo 'pomiješano cjepivo protiv svinjske gripe i protiv sezonske gripe' te objašnjavaju da se pandemijsko cjepivo razlikovalo jer je štitilo od samo jednog soja virusa gripe A (H1N1) i sadržavalo pojačivače imunološkog odgovora radi postizanja zadovoljavajućeg imunološkog odgovora uz manju količinu antigena.

Iako je pandemijsko cjepivo bilo, poručuju iz HZJZ-a, sasvim sigurno za primjenu i djelotvorno u sprječavanju pandemijske gripe, sezonsko je cjepivo posve drugo cjepivo te je isto kao ono kojim se građani svake godine cijepe prije sezone gripe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene