Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici vjeruju da nas prekomjerni unos šećera pretvara u ovisnike jer manipulira razinom dopamina.


Ako je za vjerovati rezultatima do kojih su došli istraživači s Tehnološkog fakulteta u Queenslandu, šećer po čovjeka može biti opasan kao i kokain, odnosno ovisnost o toj supstanci treba tretirati kao i zloporabu droga, prenosi Independent.

Vezani članci U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 2 Istražni zatvor za dilere kokaina pronađenog u bananama kod Opuzena, o jednom od osumnjičenih se oglasio HDZ Katarina Taslak, bivša gradonačelnica Metkovića Oglasila se tvrtka u kojoj je nađen kokain: "Naše skladište je zlouporabljeno za kriminalne radnje, da nismo povezani sa zapljenom potvrdila je i policija"

Naime, australski znanstvenici tvrde da dugotrajna konzumacija šećera vodi prema nižoj razini dopamina, što drugim riječima znači da čovjek s vremenom mora trošiti sve više i više šećera kako bi održavao jednaku razinu tog neurotransmitera u mozgu i izbjegao brojne probleme, uključujući i blagu depresiju.

"Kronična izloženost saharozi može voditi k poremećajima u prehrani, ali i k promjenama u ponašanju", tvrdi  se u studiji.

Tihi ubojica: Šećer je svugdje, čak i u kruhu

S rečenim se složila i neuroznanstvenica Selena Bartlett, koja misli kako bi ovisnost o šećeru trebalo liječiti istim lijekovima koji se daju i ovisnicima o nikotinu.

"Osim što je dokazano njegova da prekomjerna konzumacija izravno pridonosi debljanju, šećer manipulira i razinama dopamina koji u mozgu kontroliraju osjećaj ugode, baš kao što to čine i kokain, nikotin ili morfin". 

Priči svakako treba dodati da se s rezultatima australskih znanstvenika ne slažu baš svi stručnjaci, odnosno da su prije samo dvije godine kolege sa Sveučilišta u Edinburgu došle do zaključka kako šećer ne izaziva biokemijsku ovisnost, već psihičku koja je usporediva s ovisnošću o kocki.

Bilo kako bilo, na isto će vas svaki od njih dobronamjerno upozoriti - potrebno je pripaziti koliko se šećera unosi u organizam.