Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slatka opasnost

Pazite koliko ga unosite: Sad tvrde da je šećer nezgodan kao i kokain!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju da nas prekomjerni unos šećera pretvara u ovisnike jer manipulira razinom dopamina.

Ako je za vjerovati rezultatima do kojih su došli istraživači s Tehnološkog fakulteta u Queenslandu, šećer po čovjeka može biti opasan kao i kokain, odnosno ovisnost o toj supstanci treba tretirati kao i zloporabu droga, prenosi Independent.

Pročitajte i ovo Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Dobivaju pritužbe Neprikladna dječja hrana u vrtiću, reagirao i sindikat: ''Nije to jedini problem''

Naime, australski znanstvenici tvrde da dugotrajna konzumacija šećera vodi prema nižoj razini dopamina, što drugim riječima znači da čovjek s vremenom mora trošiti sve više i više šećera kako bi održavao jednaku razinu tog neurotransmitera u mozgu i izbjegao brojne probleme, uključujući i blagu depresiju.

"Kronična izloženost saharozi može voditi k poremećajima u prehrani, ali i k promjenama u ponašanju", tvrdi  se u studiji.

Tihi ubojica: Šećer je svugdje, čak i u kruhu

S rečenim se složila i neuroznanstvenica Selena Bartlett, koja misli kako bi ovisnost o šećeru trebalo liječiti istim lijekovima koji se daju i ovisnicima o nikotinu.

"Osim što je dokazano njegova da prekomjerna konzumacija izravno pridonosi debljanju, šećer manipulira i razinama dopamina koji u mozgu kontroliraju osjećaj ugode, baš kao što to čine i kokain, nikotin ili morfin". 

Priči svakako treba dodati da se s rezultatima australskih znanstvenika ne slažu baš svi stručnjaci, odnosno da su prije samo dvije godine kolege sa Sveučilišta u Edinburgu došle do zaključka kako šećer ne izaziva biokemijsku ovisnost, već psihičku koja je usporediva s ovisnošću o kocki.

Bilo kako bilo, na isto će vas svaki od njih dobronamjerno upozoriti - potrebno je pripaziti koliko se šećera unosi u organizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene