Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukoliko žene prestanu uzimati lijekove koji se propisuju zbog simptoma menopauze, oni se mogu ponovno vratiti unutar tri tjedna.


Ukoliko žene prestanu uzimati antidepresive koji se propisuju zbog simptoma menopauze poput navala vrućina, odnosno valunga, ti se simptomi mogu vratiti. To je pokazalo američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Menopause.

Iako nije odobren na američkom tržištu, antidepresiv escitalopram propisuje se za simptome menopauze, s obzirom da su neka istraživanja pokazala da smanjuje broj i intenzitet navala vrućine.

Vezani članci Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna Sabor, ilustracija Sabor: Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme

No, kod trećine žena koje su ga prestale uzimati uočeno je da su se simptomi menopauze poput valunga i noćnog znojenja ponovno pojavili unutar tri tjedna, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Menopause.

„Samo zbog toga što se simptomi vrate nakon što prekinete s terapijom, ne znači da on nije pomogao dok ga se uzimalo“, kaže Hadine Joffe s harvardskog medicinskog fakulteta. Joffe je rekla i da taj antidepresiv, iako ne uklanja potpuno navale vrućine, može postići značajne promjene u kvaliteti života.

Istraživanje je obuhvatilo 200 žena koje su tijekom osam tjedana uzimale antidepresiv. Kod 76 je uočeno poboljšanje s obzirom da se broj i intenzitet navala vrućine smanjio za najmanje 20 posto.

(Hina)