Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija o nepušačima

'Pasivno pušenje mora se priznati kao kršenje ljudskih prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo dvadeset minuta izloženosti pasivnom pušenju u automobilima ili u zadimljenim prostorijama može dovesti do problema u funkcioniranju dišnog sustava.

Nakon samo nekoliko minuta boravka u zadimljenoj prostoriji kod nepušača se počnu sužavati dišni putevi zbog čega tijelo ne dobiva dovoljno kisika što u konačnici dovodi i do psiholoških promjena kod tih osoba, stoji u najnovijem istraživanju.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Upozorenja na cigaretama (Foto: Dnevnik.hr) Manje štetnih tvari Njemački znanstvenici na pragu otkrića koje bi moglo promijeniti duhansku industriju, ali postoji kvaka

'Kafići i automobili su najkritičnija mjesta za nepušače. Oni su na tim mjestima prisiljeni udisati ekstremne količine mikročestica koje se vežu direktno na njihova pluća', rekao je vodeći istraživač na studiji, profesor Panagiotis Behrakis sa Sveučilišta u Ateni. 'To dokazuje da je samo kratka izloženost dimu cigarete jako štetna za nepušače', dodao je.

>> Pasivno pušenje ubija 600.000 ljudi godišnje

Iako se i dalje smatra kako je aktivno pušenje opasnije od pasivnog, profesor Behrakis ističe kako bi pasivno pušenje trebalo biti prepoznato kao globalni zdravstveni problem. 'Pasivno pušenje oblik nasilja koji je poprimio široke razmjere', rekao je i dodao kako bi se ovo trebalo prepoznati kao globalni problem kršenja ljudskih prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene