Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka stota umrla osoba na svijetu umire od pasivnog pušenja koje godišnje ubija 600.000 ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.


U prvoj studiji o globalnom utjecaju pasivnog pušenja, stručnjaci WHO-a ustanovili su da su djeca osobito pogođena dobna skupina i da ih godišnje od posljedica pasivnog pušenja umire oko 165.000. 'Dvije trećine smrtnih slučajeva događa se u Africi i južnoj Aziji,' kažu znanstvenici predvođeni Annettom Pruss-Ustun iz ureda WHO-a u Ženevi.

>> Pušenje i sjedenje jednako su opasni

Vezani članci Slika nije dostupna Od pasivnog pušenja godišnje umre 100.000 Kineza

Oko trećine odraslih i čak 40% djece u svijetu redovito udiše duhanski dim iako nisu pušači. Izloženost dimu znatno povećava rizik od opasnih bolesti. Znanstvenici procjenjuju da svake godine gotovo 380 tisuća ljudi umre od bolesti srca izazvanih pasivnim pušenjem, a oko 165 tisuća od raznih infekcija pluća. 'Uz pet milijuna i 100 tisuća smrti izazvanih aktivnim pušenjem, morate dodati još 600 tisuća zbog izloženosti dimu. Dakle ukupan broj mrtvih od bolesti izazvanih aktivnim ili pasivnim pušenjem je oko šest milijuna', objašnjava doktor Armando Peruga iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Djeca su pasivnom pušenju najizloženija kod kuće, a zarazne bolesti i duhan, kako se čini, smrtonosna su kombinacija za djecu u tim područjima, navodi se u studiji. Komentirajući te nalaze u časopisu Lancet, Heather Wipfli i Jonathan Samet sa Sveučilišta Južna Kalifornij>a kažu da bi obitelji trebalo poticati da ne puše u kući. 'U nekim državama nepušenje u domovima je postalo pravilo, no to je još daleko od općeprihvaćenog ponašanja', upozoravaju oni. (HIna)