Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Osobe koje hrču imaju veće šanse da umru od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija je pokazala da osobe koje hrču imaju veće šanse obolijevanja od raka.

Osobe koje hrču samo ponekad imaju 0,1 puta veće šanse da umru od neke vrste raka. No, kod osoba koje redovito hrču, taj se rizik penje na čak 4,8 puta više no kod osoba koje ne hrču.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Ova je studija provedena nad 1522 osobe kroz 22 godine. Prethodna istraživanja pokazala su da hrkanje može uzrokovati manjak kisika u organizmu što posljedično dovodi do rasta tumorskih stanica.

>> Ne zanemarujte svoje hrkanje, malaksalost ili pospanost!

Pri objavi rezultata znanstvenici su uzeli u obzor i još neke faktore, kao što su dob, spol, tjelesna težina, te puši li osoba ili ne. Jedno od zapanjujućih otkrića je pokazalo da je povezanost hrkanja i rasta tumora veća kod osoba normalne tjelesne težine nego kod pretilih ispitanika. To je prilično neobično uzmemo u obzir da se pretilost smatra glavnim krivce za većinu bolesti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene