Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija je pokazala da osobe koje hrču imaju veće šanse obolijevanja od raka.


Osobe koje hrču samo ponekad imaju 0,1 puta veće šanse da umru od neke vrste raka. No, kod osoba koje redovito hrču, taj se rizik penje na čak 4,8 puta više no kod osoba koje ne hrču.

Vezani članci Kako se oduprijeti raku? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska je na vrhu smrtnosti od raka, a Nacionalni plan se čeka 10 godina Tumor, ilustracija (Foto: Thinkstock) Novo istraživanje pokazalo utjecaj hrane na rast tumora: Znanstvenici se nadaju da će moći iskoristiti "kulinarske preferencije"

Ova je studija provedena nad 1522 osobe kroz 22 godine. Prethodna istraživanja pokazala su da hrkanje može uzrokovati manjak kisika u organizmu što posljedično dovodi do rasta tumorskih stanica.

>> Ne zanemarujte svoje hrkanje, malaksalost ili pospanost!

Pri objavi rezultata znanstvenici su uzeli u obzor i još neke faktore, kao što su dob, spol, tjelesna težina, te puši li osoba ili ne. Jedno od zapanjujućih otkrića je pokazalo da je povezanost hrkanja i rasta tumora veća kod osoba normalne tjelesne težine nego kod pretilih ispitanika. To je prilično neobično uzmemo u obzir da se pretilost smatra glavnim krivce za većinu bolesti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.