Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje rizik od infarkta

Operacija koja liječi visoki tlak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednosatna operacija koja ‘liječi’ visoki krvni tlak, mogla bi itekako koristiti desecima tisuća ljudi, nakon što je napravljena studija koja kaže kako je operacija sigurna i učinkovita.

Pacijentima koji su operirani ovim putem, krvni tlak pao je prosječno 20 posto što je dovoljno da smanji rizik od smrti putem infarkta ili moždanog udara. Postupak je takav da se tretiraju živci koji spajaju bubrege i mozak, koji onda nosi signale za kontrolu krvnog tlaka. Kod nekih pacijenata, ipak, nema rezultata. Za one pacijente koji ne mogu uzimati lijekove za smanjenje krvnog tlaka, ova operacija bi mogla biti spasonosna.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba Srbija glasa 17. prosinca Srbijanska oporba vjeruje u pobjedu na izborima u Beogradu i pad SNS u Srbiji Slika nije dostupna Internet i zdravlje Kako korištenje Facebooka i sl. povećava rizik od raka

>> Orasi smanjuju krvni tlak

Rezultat pokusnog istraživanja, koje je provedeno u Velikoj Britaniji, uključivao je 52 pacijenta koji su operirani ovom novom metodom, te uspoređivani sa drugom skupinom koja je ostala na standardnim lijekovima za smanjenje tlaka. Stručnjaci navode kako su rezultati ‘vrlo uzbudljivi’, a kako u procesu nije bilo nikakvih nuspojava, nadaju se da bi procedura uskoro mogla ući u širu uporabu.

Visoki krvni tlak se smatra onim koji prelazi 140/90 milimetara stupca žive, a zdravi krvni tlak je manji od 120/80 mmHg. Kod osam od deset od onih koji su prošli ovu operaciju, primijećen je pad krvnog tlaka za barem 10 mmHg. Pacijenti tijekom zahvata ne trebaju opću anesteziju, te će u većini slučajeva biti pušteni doma već isti dan. Ne zna se još koliko će operacija koštati, ali pretpostavlja se da neće biti jeftina, barem prvih godina, prenosi The Telegraph.
 

Dugoročno efikasna ili ne?

‘Ovo je uzbudljivo istraživanje koje bi se moglo isplatiti višestruko, ako bi stvarno smanjilo problem visokog krvnog tlaka, od kojeg pati čak 16 milijuna ljudi samo u Velikoj Britaniji, te je veliki ‘ubojica’ jer uzrokuje infarkte i moždane udare’, rekao je profesor Graham MacGregor, predsjednik britanske Zaklade za krvni tlak, te je dodao kako ‘ovo može ponuditi nadu 10 ili 20 posto onih koji se ne mogu liječiti pomoću lijekova za smanjivanje tlaka, ali više će istraživanja biti potrebno kako bi se ustanovilo koliko je sigurna i efikasna ova metoda dugoročno’.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene