Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarci stariji od 50 godina kojima je snižena razina testosterona imaju veći rizik za smrt nego što je to slučaj s ostalim njihovim vršnjacima, tvrde američki znanstvenici.


Prateći više od 800 ispitanika starijih od 50 godina znanstvenici s University of California su otkrili da u promatranom razdoblju od 18 godina muškarcima sa sniženom razinom testosterona prijeti 33% veći rizik da će umrijeti.

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Unatoč takvim rezultatima znanstvenici ne preporučuju uzimanje nadomjesnog testosterona koji može imati štetne popratne učinke.

Po njihovim riječima, znatno je bolje povišenu razinu tog hormona u organizmu održavati visokom razinom fizičke aktivnosti.

U studiji je utvrđeno i da muškarci s niskom razinom testosterona imaju trostruko veće izglede za prisutnost faktora rizika povezanih s bolestima krvožilnog sustava i dijabetesom.

Ipak, povećanje stope smrtnosti kod ispitanika sa sniženom razinom testosterona nije bilo moguće direktno povezati s pušenjem, konzumacijom alkohola te srčanim bolestima ili dijabetesom, dodaju znanstvenici.