Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarci stariji od 50 godina kojima je snižena razina testosterona imaju veći rizik za smrt nego što je to slučaj s ostalim njihovim vršnjacima, tvrde američki znanstvenici.


Prateći više od 800 ispitanika starijih od 50 godina znanstvenici s University of California su otkrili da u promatranom razdoblju od 18 godina muškarcima sa sniženom razinom testosterona prijeti 33% veći rizik da će umrijeti.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Unatoč takvim rezultatima znanstvenici ne preporučuju uzimanje nadomjesnog testosterona koji može imati štetne popratne učinke.

Po njihovim riječima, znatno je bolje povišenu razinu tog hormona u organizmu održavati visokom razinom fizičke aktivnosti.

U studiji je utvrđeno i da muškarci s niskom razinom testosterona imaju trostruko veće izglede za prisutnost faktora rizika povezanih s bolestima krvožilnog sustava i dijabetesom.

Ipak, povećanje stope smrtnosti kod ispitanika sa sniženom razinom testosterona nije bilo moguće direktno povezati s pušenjem, konzumacijom alkohola te srčanim bolestima ili dijabetesom, dodaju znanstvenici.