Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenosi se s ruku

Mobiteli medicinskog osoblja izvor zaraza u bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobiteli kojima se u bolnicama koristi medicinsko osoblje prenosnici su bakterija, a neke od njih otporne su na antibiotike i mogle bi biti izvor nosokomijalnih (ili hospitalnih) zaraza, pokazala je studija turskog sveučilišta.

Znanstvena ekipa sa sveučilišta Ondukoz Mayis otkrila je na mobitelima meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA), navodi se u studiji objavljenoj u specijaliziranom časopisu Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials. Samo deset posto liječnika i medicinskih sestara redovito dezinficira svoj mobitel. Za potrebe studije istražitelji su uzeli uzorke s ruku i mobitela 200-ak liječnika i medicinskih sestara iz operacijskog trakta te odjela za intenzivnu skrb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna je edukacija Ozbiljna prijetnja za čovječanstvo: Zbog ovih lijekova dnevno umire gotovo 100 ljudi Slika nije dostupna Štrajk liječnika u Italiji

Gotovo 95 posto mobitela, koji su testirani, bilo je zaraženo najmanje jednim tipom bakterije, a neke od njih mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške nosokomijalne zaraze (zaraze koje bolesnik dobiva tijekom liječenja). Pošto su znanstvenici uzorke stavili u kulturu kako bi utvrdili hoće li se bakterije razmnožavati u povoljnu okružju, gotovo 35 posto njih nosilo je dvije vrste bakterija, a 11 posto tri ili više.

'Naši rezultati pokazuju da se zaraza prenosi s ruku medicinskoj osoblja na mobitel. Ti mobiteli mogu biti pravo skladište zaraza koje se mogu prenositi među bolesnicima', upozorili su autori studije. Dodaju da njihova istraživanja valja dopuniti drugim studijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene