Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mobiteli kojima se u bolnicama koristi medicinsko osoblje prenosnici su bakterija, a neke od njih otporne su na antibiotike i mogle bi biti izvor nosokomijalnih (ili hospitalnih) zaraza, pokazala je studija turskog sveučilišta.


Znanstvena ekipa sa sveučilišta Ondukoz Mayis otkrila je na mobitelima meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA), navodi se u studiji objavljenoj u specijaliziranom časopisu Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials. Samo deset posto liječnika i medicinskih sestara redovito dezinficira svoj mobitel. Za potrebe studije istražitelji su uzeli uzorke s ruku i mobitela 200-ak liječnika i medicinskih sestara iz operacijskog trakta te odjela za intenzivnu skrb.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Sisački ugostitelji organizirali humanitarnu akciju: ''Bolničko osoblje je danonoćno izloženo nadljudskim naporima'' Slika nije dostupna Štrajk liječnika u Italiji

Gotovo 95 posto mobitela, koji su testirani, bilo je zaraženo najmanje jednim tipom bakterije, a neke od njih mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške nosokomijalne zaraze (zaraze koje bolesnik dobiva tijekom liječenja). Pošto su znanstvenici uzorke stavili u kulturu kako bi utvrdili hoće li se bakterije razmnožavati u povoljnu okružju, gotovo 35 posto njih nosilo je dvije vrste bakterija, a 11 posto tri ili više.

'Naši rezultati pokazuju da se zaraza prenosi s ruku medicinskoj osoblja na mobitel. Ti mobiteli mogu biti pravo skladište zaraza koje se mogu prenositi među bolesnicima', upozorili su autori studije. Dodaju da njihova istraživanja valja dopuniti drugim studijama.