Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijekovi za želudac slabe kosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugotrajna uporaba nekih od najčešće korištenih lijekova koji se propisuju protiv poremećaja kiselosti želučane sluznice, može izazvati slabljenje kostiju, ustvrdila je skupina znanstvenika sa Sveučilišta Pennsylvania, te rezultate objavila u zadnjem broju stručnog časopisa Journal of the American Association.

Znanstvenici su zamijetili značajno povećanje slučajeva loma kukova kod pacijenata koji su tijekom razdoblja duljeg od godinu dana uzimali lijekove iz skupine tzv. blokatora protonske pumpe koji djeluju u parijetalnim želučanim stanicama. 

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci ljudskog kostura - 1 Tužan kraj nadničara Stravično otkriće: "Ostala je lubanja i par kosti, to su divlje svinje pojele. Prepoznao sam ga po odjeći" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

Riječ je o omeprazolu koji se među ostalim propisuje za liječenje akutnog i kroničnog ulkusa želuca i dvanaesnika i gastritisa s hiperaciditetom.

Zbog toga znanstvenici preporučuju liječnicima da prije propisivanja ove vrste lijeka najprije dobro razmotre svaki pojedini slučaj.

Omeprazol, koji se u Hrvatskoj prodaje pod komercijalnim nazivima Ultop, Loseprazol, Ortanol, Ulzol ili Target plus, kod nekih pacijenata može štetiti kostima ako ga oni uzimaju redovito više od godinu dana. 

Rezultate svojih istraživanja američki su znanstvenici objavili u stručnom časopisu Journal of the American Association. Oni
su ustvrdili da kod pacijenata starijih od 50 godina, koji su lijek
uzimali više od godinu dana postoji rizik od povećanog loma kuka za čak 44 posto. Uzimanje spomenutih lijekova tijekom duljeg razdoblja rizik može povećati još više.

I ranije su neki znanstvenici upozoravali da bi dugotrajno uzimanje spomenutog lijeka moglo omesti sposobnost organizma da apsorbira kalcij koji je važan za čvrstoću kostiju. Znanstvenici također savjetuju uzimanje dodatnih količina kalcija starijim pacijentima koji češće uzimaju omeprazol.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene