Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što jedete?

Jeste li depresivni za vrijeme dijete? Uskraćivanje hrane je kao odvikavanje od droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizor usamljene mrkve na vašem tanjuru dok svi vaši prijatelji grickaju čips ili jedu čokoladu dovoljno je da vas oneraspoloži, naročito ako ste inače navikli jesti visokokaloričnu hranu.

Novo istraživanje otkriva da izbacivanje visokokaloričnih namirnica s jelovnika, uzrokuje kemijske promjene u mozgu koje bi nas mogle činiti ranjivima, piše Daily Mail. Znanstvenici sa sveučilišta u Montrealu reklu su kako njihovi rezultati upućuju na to da bi odlazak na dijetu mogao izazvati sličan efekt na mozak kao i odricanje od droga.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Istraživanje na otoku Gough Odmor od buke San vam je raditi na nenaseljenom otoku? Možete za 30.000 eura, ali samo ako volite ove životinje

'Radeći s miševima, čiji je mozak u mnogome sličan ljudskom, otkrili smo da neurokemija kod životinja koje smo hranili visokokaloričnim namirnicama, razlikovala od onih koji su se hranili zdravo, kada im je u prehranu uvedena dijeta. Kemijski sastav koji se mijenja prehranom povezan je s depresijom. Promjena prehrane potom uzrokuje veću osjetljivost na stresne situacije', rekla je voditeljica studije dr. Stephanie Fulton.

>> Pet savjeta kojima ćete u pet tjedana živjeti zdravije

Istraživački tim hranio je jednu grupu miševa niskokaloričnom hranom, a drugu visokokaloričnom tijekom šest tjedana, motreći koliko ta hrana utječe na razlike u njihovom ponašanju.

Udio masnoća u niskokaloričnoj prehrani bio je 11 posto, a 58 posto u visokokaloričnoj. To je kod druge skupine uzrokovalo povećanje opsega struka za 11 posto, što još uvijek nije značilo pretilost.

Nadalje, tim je koristio različite tehnike kako bi procijenio povezanost između nagrađivanja miševa hranom te rezultate u njihovom ponašanju i osjećajima. Miševi koji su hranjeni visokokaloričnom hranom pokazivali su znakove anksioznosti, poput izbjegavanja otvorenog prostora.

Jedna od molekula u mozgu koje su promatrali istraživači bila je dopamin. Ona izaziva dobre osjećaje, i tako nas potiče da obavljamo određena ponašanja koja potiču lučenje dopamina. Poneki geni koji su uključeni u proizvodnju dopamina kontroliraju molekule CREB. 'CREB se aktivirao u mozgu miševa koji su jeli visokokaloričnu hranu te su ti miševi imali veću razinu kortikosteroida, hormona koji je povezan sa stresom. Ovo objašnjava oboje, depresiju i negativno ponašanje', objašnjava dr. Fulton.

'Zanimljivo je da se te promjene događaju prije pretilosti. Ova otkrića izazivaju naše razumijevanje povezanosti između prehrane, tijela i uma', zaključuje dr. Fulton.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene