Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavobolja, reuma, problemi s tlakom, umor, razdražljivost…


Istraživanja pokazuju kako je sve više meteoropata - onih koji su osjetljivi na promjene vremena, gotovo 50% Europljana. Glavobolja, reuma, problemi s tlakom i umor samo su dio problema na koje se najčešće žalimo.

Vezani članci Snijeg, ilustracija Snijeg ne staje, a očekuju se i snažni udari vjetra: "Budite na oprezu, posebno u centru grada" Toni Štimac, načelnik Općine Lokve, i Katarina Jusić Snijeg ih zatrpao kao usred zime: "Ovo je Gorski kotar, opremljeni smo, borimo se"

''Simptomi se obično pojave 24-48 sati prije promjene vremena i mogu trajati dan do dva'', rekla nam je doktorica Zavoda za hitnu medicinu dr. Valentina Strinavić. Promjene vremena utječu i na raspoloženje ljudi – postaju razdražljivi i nervozni.

Da to nisu samo narodne priče, govori i činjenica da je na osnovu povezanosti između vremena i ljudskog zdravlja stvorena posebna grana meteorologije - biometeorologija.

''Biometeorološke prilike su nepovoljne pred sam prolazak fronte. Pada tlak, puše jugo, toplo je ili zatopljava i vlaga je velika. To je ono što je apsolutno biometeorološki nepovoljna situacija, više manje za sve ljude'', objasnila je biometeorologinja dr. sc. Ksenija Zaninović.

Zašto vrijeme tako snažno utječe na naš organizam i kako ublažiti posljedice utjecaja vremena pogledajte večeras u 22:15!