Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska zemlja niskog rizika zaraze HIV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se ubraja u zemlje niskog rizika zaraze HIV-om, jer na milijun stanovnika dolaze četiri oboljela od AIDS-a, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Tijekom ovog tjedna u 22 hrvatska grada bit će organiziran niz aktivnosti s ciljem uklanjanja stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om, ali i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. U tom smislu trebalo bi promovirati uporabu prezervativa i testiranje na spolno prenosive bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski dan AIDS-a Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Svake minute HIV-om se zarazi jedno dijete

Po riječima Tatjane Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako danas u svijetu 40 milijuna ljudi živi s AIDS-om, a najviše ih je u zemljama u razvoju i Africi.

Svake godine zabilježi se četiri milijuna novooboljelih, a od
posljedica AIDS-a umre tri milijuna ljudi.

U jugoistočnoj Europi dominira prijenos HIV-a intravenoznim putem među narkomanima, dok se u zapadnoj Europi najčešće prenosi spolnim putem.

U Hrvatskoj je od 1985. godine do danas registrirano 656 osoba zaraženih HIV-om, a oboljelo ih je 270, rekla je Nemeth Blažić.

Oko 80 posto oboljelih su muškarci, a najugroženija dobna skupina je od 30 do 39 godina.

U Zagrebu je, po riječima Mirjane Lane Kosanović iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo, od 1985. do 2006. godine registrirano 211 HIV-pozitivnih osoba, odnosno 20-tak osoba godišnje, među kojima 85 posto muškaraca. Od ukupno 258 oboljelih na razini Hrvatske, 87 ih je iz zagreba i Zagrebačke županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene