Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrlo čest gen koji je, kako se čini, krivac za sklonost debljanju možda kontrolira ostale gene i tako utječe na područje mozga povezano s apetitom, tvrde britanski znanstvenici.


Gen FTO otkriven je početkom godine, a nosi ga više od polovice ispitanih Europljana.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Slika nije dostupna VIDEO: Sjajno otkriće hrvatskih znanstvenika

Čini se da kontrolira enzim koji djeluje izravno na DNK i mijenja je što znači da može utjecati na uključivanje i isključivanje drugih gena, izvijestili su znanstvenici s britanskih sveučilišta Oxford i Cambridge.

Usto, čini se da je FTO vrlo aktivan u hipotalamusu, dijelu mozga koji kontrolira glad. Na razinu FTO-a utječu hranjenje i suzdržavanje od hrane, napisali su znanstvenici u časopisu Science.

"Sada smo prvi put vidjeli moguće mehanizme jer ta česta genska varijanta može utjecati na sklonost debljanju", rekao je Stephen O'Rahilly s Cambridgea.

"Otkriće da FTO tako djeluje na DNK iznenadilo nas je i predstoji nam još puno posla da bismo otkrili kako njegovo djelovanje utječe na tjelesnu težinu", dodao je.

U travnju su znanstvenici s Oxfordskog sveučilišta izvijestili da su otkrili verziju FTO-a koja povećava sklonost debljanju, a javlja se vrlo često. Čak 63 posto ispitanika imalo je jednu ili dvije kopije gena.

Ljudi s dvije kopije imali su oko 70 posto veći rizik za debljanje od onih bez gena i bili su u prosjeku 3 kg teži. Oni s jednom kopijom gena imali su manji, ali ipak povećan rizik.

FTO možda utječe na to kako mozak osjeća glad i sitost, rekao je Rahilly dodajući da bi se na njegovu funkciju moglo utjecati lijekovima i tako na kraju liječiti pretilost.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 1,6 milijardi
odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, dok ih je 400 milijuna pretilo.